Dinsdag 04/08/2020

Welzijn

"Vlaamse overheid kan geen wonderen verrichten voor zorgbehoevende ouderen"

Jo Vandeurzen.Beeld BELGA

De Vlaamse overheid heeft zich wel degelijk voorbereid op de stijgende zorgkost voor ouderen in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat zegt Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) als reactie op een artikel in De Tijd. Dat waarschuwt voor een forse verhoging van de rusthuisfactuur de komende jaren. Tegelijkertijd erkent hij de onderfinanciering van personen met een zware zorgbehoefte.

Vlaanderen krijgt ook de kritiek zich te weinig te hebben voorbereid op de vergrijzingsgolf. "Die bewering klopt niet", zegt minister Vandeurzen in een communiqué. Volgens hem heeft de zorgverzekering, waarvoor de Vlaming een jaarlijkse bijdrage van 50 euro betaalt, de betaalbaarheid van de niet-medische zorg voor personen die zwaar zorgbehoevend zijn de afgelopen jaren sterk verhoogd. Die personen krijgen elke maand 130 euro. Het budget van de Vlaamse zorgverzekering voor dit jaar bedraagt iets meer dan 351 miljoen euro.

Vandeurzen maakt ook al enkele jaren werk van de uitbreiding van het aantal woongelegenheden voor zorgbehoevende ouderen. Aan de hand van een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werd een extrapolatie gemaakt van de mogelijke noodzakelijke groei van woongelegenheden in woonzorgcentra. Volgens de minister zullen er tussen 2014 en 2018 11.570 woongelegenheden bijkomen, een stijging met 16 procent tegenover eind 2013, toen er 71.811 woongelegenheden werden erkend.

Onderfinanciering

Vandeurzen erkent de structurele onderfinanciering van personen met een zware zorgbehoefte, maar vindt dat de Vlaamse overheid op dat vlak ook geen wonderen kan verrichten. "Sinds men in woonzorgcentra de mogelijkheid heeft gecreëerd tot het bekomen van een bijkomende erkenning als rust- en verzorgingstehuis en de financiering ervan (jaren 80), is de federale overheid er nooit in geslaagd om de zorg van personen met een zwaar zorgprofiel te financieren. Vlaanderen is pas sinds 1 juli 2014 bevoegd voor die materie. Vragen dat Vlaanderen de situatie op enkele maanden rechttrekt, is onheus."

De minister wijst er nog op dat vanaf 1 januari 2018 de Vlaamse overheid en niet langer het RIZIV verantwoordelijk is voor de uitbetaling aan de zorgvoorzieningen. "De RIZIV-financiering en de tegemoetkoming van de hulp aan bejaarden worden ondergebracht in de Vlaamse Sociale Bescherming, alsook het prijzenbeleid met betrekking tot de residentiële zorgvoorzieningen. Dat biedt Vlaanderen de mogelijkheid om een nieuw vraaggestuurd en persoonsvolgend financieringsconcept te ontwikkelen dat de keuzevrijheid van de zorgbehoevende persoon ondersteunt", besluit Vandeurzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234