Vrijdag 18/10/2019

Vlaamse orkesten vragen objectief beleid

Nota van deskundigen zorgt voor gemengde reacties in de sector

Antwerpen / Brussel / Van onze medewerker

Joeri Naânaï

De nota over een ingrijpende hervorming van het Vlaams orkestenlandschap, die drie deskundigen (Serge Dorny, intendant van het London Philharmonic Orchestra; André Hebbelinck, directeur van het Ensemble Modern en Stephan Moens, muziekrecensent bij De Morgen) vorige week presenteerden in het Vlaams Parlement (DM, 6/07), zorgt in de sector voor gemengde reacties. Dat is niet verwonderlijk. Het trio pleit immers voor een drastische hervorming van het Vlaams orkestenlandschap: strenge kwalitatieve controle op het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (KFOvV), het Vlaams Radio Orkest (VRO) en het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, geen subsidies meer voor het Symfonieorkest van Vlaanderen (SvV), een vervanging van de structurele subsidies door projectsubsidies voor de hele sector, en een flexibelere organisatie van alle orkesten en ensembles.

"Ik ben behoorlijk opgewonden over de nota van de deskundigen", zegt Dirk Coutigny, al zes jaar intendant van het SvV. "Het trio heeft niet de moeite genomen om te praten met onze muzikanten of met iemand van onze administratie. Ze hebben de voorbije tien jaar ook geen enkel concert van het SvV bijgewoond. Als ze die moeite wel hadden genomen, dan waren ze wellicht tot andere conclusies gekomen. In hun nota pleiten ze voor flexibelere werkvormen. Maar wij zijn momenteel al een flexibel orkest. We werken immers met contracten van bepaalde duur. Ik begrijp dan ook niet waarom men onze subsidies, slechts 22 miljoen frank per jaar voor een zestigtal mensen, wil schrappen." Coutigny ontkende vorige week tijdens de hoorzitting al de volgens hem gratuite bewering dat orkesten zoals het SvV zouden kampen met een tanend publieksbereik: "Wij spelen doorgaans voor volle zalen en ons repertoire is nochtans allesbehalve populistisch." Coutigny besloot zijn tussenkomst in de commissie "met de uitdrukkelijke vraag om het cultuurbeleid in de toekomst te baseren op goed uitgevoerde marktonderzoeken, betrouwbaar cijfermateriaal en een professionele doorlichting van de muziekensembles op artistiek en administratief vlak".

Koen Vandyck, intendant van de Beethoven Academie, zit op dezelfde golflengte. Vandyck is blij met het voorstel van de deskundigen om meer middelen toe te kennen aan de kleinere gezelschappen, maar vindt ook dat het beleid ten aanzien van het Vlaams orkestenlandschap objectiever kan: "De adviezen voor de toekenning van subsidies moeten gebaseerd zijn op meer objectieve parameters. Momenteel is de beoordelingswijze vaak te subjectief. Ook de sector zelf moet werk maken van een doordachter beleid. Kwaliteit en een goed management hangen immers samen." Vandyck is het ook niet eens met de voorgestelde afbouw van structurele subsidies: "Structurele subsidies gaan niet noodzakelijk, zoals beweerd wordt, ten koste van de flexibiliteit en geven grotere garanties voor een constante kwaliteit op artistiek en organisatorisch vlak. Voor de Beethoven Academie, die dertig mensen voltijds tewerkstelt, zijn structurele subsidies echter van levensbelang."

Ook Dries Sel, intendant van het VRO, is geen voorstander van projectsubsidies: "Structurele subsidies zijn noodzakelijk voor instellingen met grote loonkosten zoals het VRO. En het pleidooi van de deskundigen voor contracten van bepaalde duur werd door haast alle sprekers tijdens de hoorzitting met de grond gelijk gemaakt. Om artistieke, wettelijke en technische redenen heb je immers een vast team van muzikanten, technici en administratieven nodig." Sel vindt het "een déja vu" dat geen van de deskundigen beleidsplannen heeft opgevraagd of gesprekken heeft gevoerd met de sector: "De meeste aanbevelingen van het trio zijn de voorbije jaren in de sector al doorgevoerd. De teneur tijdens de hoorzitting was dan ook dat de nieuwe dynamiek van de symfonische orkesten voluit gesteund moet worden. Het KFOvV en het VRO zijn nog geen Europese toporkesten, maar we zitten door de recente herstructureringen op de goede weg."

Klassiek

Symfonieorkest van Vlaanderen: 'Wij zijn behoorlijk opgewonden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234