Dinsdag 07/04/2020

Update

Vlaamse oppositie roept op tot constructieve meerderheid

Beeld UNKNOWN

De oppositiepartijen in het Vlaams parlement, Open Vld, Groen! en LDD, roepen de meerderheid op om zich volgend parlementair jaar constructiever op te stellen. Dat was vanmiddag de boodschap van de opmerkelijke gezamenlijke persconferentie van de drie fractieleiders. Ze schoven een aantal pistes naar voor om de willekeur van de meerderheid bij de parlementaire werking in te perken.

De fractieleiders Sas Van Rouveroij (Open Vld), Filip Watteeuw (Groen!) en Lode Vereeck (LDD) hekelden het feit dat de werking van het Vlaams parlement eronder lijdt dat de Vlaamse regering en de bijhorende meerderheid als los zand aan elkaar hangen. Oppositie-initiatieven worden afgeblokt tot de meerderheid het eens is. Daarmee wil de meerderheid vermijden dat het gebrek aan inhoudelijke samenhang wordt blootgelegd.

Schending van het controlerecht
De drie oppositiepartijen klaagden ook de schending van het controlerecht van parlementsleden aan. Interpellaties en vragen worden massaal geweigerd - Hermes Sanctorum (Groen!) mocht een derde van zijn 52 vragen om uitleg niet stellen - of krijgen als antwoord dat de gegevens niet beschikbaar zijn - Vereeck kreeg in commissie van CD&V-minister Hilde Crevits te horen dat ze geen zicht had op strudieresultaten inzake het Spartacusproject, terwijl de gegevens de dag nadien via haar partijgenoot Johan Sauwens in de krant stonden.

Voorstellen in de koelkast
De meerderheid manipuleert de politieke agenda en zet een rem op het wetgevend initiatiefrecht, luidt het voorts. Daarbij zit het de drie oppositiepartijen bijzonder hoog dat de meerderheid met allerhande excuses voorstellen van resolutie of decreet van de meerderheid in de koelkast plaatst om dan daarna de tekst letterlijk over te nemen of te plagiëren. En voor belangrijke decreten draalt de meerderheid zolang tot de tekst op een drafje moet worden afgehandeld om bijvoorbeeld nog op een Europese uitzondering beroep te kunnen doen zodat amendering of een advies van de Raad van State niet meer mogelijk is, wat bijvoorbeeld het geval was bij het recente mestdecreet.

Initiatieven
De drie fractieleiders stellen vanuit de oppositie een aantal initiatieven voor om de werking van het Vlaams parlement te verbeteren. Zo kunnen het aantal vragen om uitleg, moties en resoluties verminderd worden. Ze pleiten er voorts voor om zoals in het federale parlement een bureau te installeren voor de commissies, waarin minstens één lid van de oppositie zou zetelen. Op die manier kan de almacht en/of willekeur van de commissievoorzitter beperkt worden. Ze willen ook dat de oude traditie onder parlementsvoorzitter Norbert De Batselier in ere wordt hersteld waarbij alle voostellen van decreet en resolutie voor het einde van het werkjaar geagendeerd en afgehandeld worden. Het parlementaire jaar start ook beter begin september in plaats van half september nu. (belga/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234