Maandag 21/10/2019

Sportsector

Vlaamse onenigheid over eenmaking van sportbonden: "Eén sport, één sportbond"

Minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA). Beeld BELGA

De Vlaamse regering moet zich uitspreken over het decreet op de georganiseerde sportsector. Minister Philippe Muyters (N-VA) kreeg van CD&V en Open Vld wijzigingen aan zijn ontwerp te slikken. De sportbonden zijn tegen.

Vandaag zitten de kabinetsattachés samen, morgen komt de Vlaamse regering bijeen over de kwestie. Muyters begrijpt de kritiek van de sportbonden en belooft zich hard te maken voor hun eisen.

Op 13 november kwam zijn ontwerp van decreet ter sprake binnen de Vlaamse regering. Hij streefde naar rationalisatie van het landschap via het principe 'één sport, één sportbond'. Recreatieve bonden zouden worden aangezet om samen te gaan met de grote unisportfederatie in hun sector. Indien het water te diep was, konden ze ook fuseren met een grote recreatieve multisportfederatie, maar liever niet.

Muyters werd echter teruggefloten door CD&V en Open Vld. Hij moest een verlaging van de drempel voor recreatieve sportbonden van 30.000 naar 10.000 leden slikken. Dit om in aanmerking te komen voor subsidiëring van de werkingskosten. Tegelijk voorzag het ontwerp in een enveloppesubsidiëring van de bonden en niet langer in de betoelaging van een eindeloze pool aan personeel.

Kritische massa

De sector was het daar niet mee eens. Heel wat instanties pleitten voor een terugkeer naar de ondergrens van 30.000, de kritische massa om een kwalitatief aanbod te kunnen garanderen.

"Ik heb twee scenario's", zegt Muyters. "We gaan verder met de grens van 10.000, of we leggen de lat opnieuw op 30.000, maar dan breng ik pasmunt in. Fusies van de recreatieve bonden krijgen een grotere financiële incentive en de organisatie van sportkampen blijft bij de multisportfederaties. Dat tweede scenario heeft mijn voorkeur."

Momenteel zijn de bonden met 65 en vormen ze een lappendeken dat gedeeltelijk verzuild en hopeloos slecht gestructureerd is. Bovendien merkte Bloso, vanaf 1 januari Sport Vlaanderen, aan de onderkant van die recreatieve sector geregeld misbruik zoals dubbeltellingen, niet-transparante rekeningen, oppotten van geld bij vzw's en verspilling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234