Vrijdag 09/12/2022

Voetbal

Vlaamse ondernemers en stad Leuven vormen front voor overname OHL

Het strijdtoneel: Den Dreef, het bastion van OHL Beeld Photo News
Het strijdtoneel: Den Dreef, het bastion van OHLBeeld Photo News

Hoog spel om voetbalploeg OHL. Vijf Vlaamse ondernemers zijn bereid geld op tafel te leggen om de ploeg uit Chinese handen te houden. Meer dan ooit heeft de stad Leuven de sleutels in handen.

Lieven Desmet

Chris Vandebroeck, interim-voorzitter van Oud-Heverlee Leuven (OHL), is verbolgen. Het bestuur van de club is al enkele weken exclusief in onderhandeling met de Chinese zakenman Jiang Lizhang, die begin deze week naar Leuven was afgezakt. Een geplande ontmoeting met het stadsbestuur werd ter elfder ure afgezegd, waarna de Chinese delegatie vroegtijdig en boos haar koffers pakte.

Vandebroeck neemt het niet dat Leuvense schepen van Financiën Carl Devlies hiervoor als argument het feit aanhaalt dat er onvoldoende informatie was. "Al maandenlang is de bedrijfsrevisor van het stadsbestuur op elke vergadering van de raad van bestuur aanwezig. Begin januari hebben we aan het stadsbestuur uitgebreid het Chinese voorstel uit de doeken gedaan. Ik zie niet in wat het probleem is", aldus Vandebroeck.

'De vijf'

Het stadsbestuur was sinds begin deze week op de hoogte dat een consortium van vijf Vlaamse ondernemers hun project klaar hadden om een tegenbod te doen op de club. Door tijd te rekken knabbelt het stadsbestuur, die het Vlaamse voorstel genegen is, aan de slaagkansen van het project van Lizhang.

De 'Leuvense Vijf', zoals de ondernemers in de wandelgangen genoemd worden, zijn niet van de minste. Het gaat om Jean-Baptiste Claes (stichter van kledingketen JBC), Bob Verbeeck (topman van sportbedrijf Golazo), Bart De Smet (ceo verzekeraar Ageas), Michel Vanstallen (voorzitter van woonzorgcentra Dorian Groep) en Walter Vangoidsenhoven (horeca en vastondernemer).

Volgens Piet De Coster, die optreedt als woordvoerder van de vijf, heeft het consortium een goed onderbouwd voorstel om OHL te ondersteunen en uit te bouwen met een sterke lokale verankering in nauwe samenwerking met alle geïnteresseerde bedrijven, supporters, vrijwilligers, Leuven en Oud-Heverlee. "Men blijft hierbij getrouw aan de oorspronkelijke missie van de fusieclub, met name het nastreven in het voetbal van een top-12 plaats via een gericht community beleid en verdere uitbouw van een kwalitatieve jeugdopleiding", zegt De Coster.

Vernedering

Hoe groot het bod is dat de ondernemers willen uitbrengen, hoe de verdeling is, of er budget is voor vervolginvesteringen, het zijn allemaal vragen waarop De Coster op dit ogenblik het antwoord schuldig blijft. Ook de individuele ondernemers zelf reageren niet, of verwijzen naar hun spreekbuis.

En dat heeft zo zijn redenen. "Wij zijn niet aan zet", zegt De Coster, doelend op het exclusiviteitscontract dat het huidige bestuur van OHL heeft getekend met de groep rond Lizhang. Dat contract loopt tot 30 juni, en zolang mag OHL feitelijk geen gesprekken voeren met mogelijke tegenkandidaten. "Wij leggen dan ook onze kaarten niet op tafel, zolang we niet aan zet zijn", legt De Coster uit. Maar dat de namen nu bekend zijn gemaakt en het project officieel is gemaakt, voert de druk op OHL op om aan tafel te gaan met de Vlaamse vijf.

Ook het stadsbestuur voert de druk op. Zo liet schepen Carl Devlies al verstaan dat het stadsbestuur het voorstel van de Vlaamse overnemers als een "ernstig, onderbouwd en een valabel alternatief" beschouwt. Hij steekt ook niet onder stoelen of banken dat de voorkeur van de stad uitgaat naar een lokale verankering van de club. Dat Leuven via een erfpachtregeling een openstaande schuld van zowat 10 miljoen euro meteen kan terugvorderen aan OHL is méér dan symbolisch. Net zoals het last minute afzeggen van een meeting met Lizhang, naar Chinese normen een ongelooflijke vernedering.

Machtsstrijd

Vraag luidt nu of OHL zich gewonnen geeft, dan wel voet bij stuk zal houden en de gesprekken met Lizhang terug vlot wil trekken. Achter de schermen speelt zich immers nog een heuse machtsstrijd af. Zo is Bart De Smet in een conflict verwikkeld met OHL. Hij investeerde eind 2011 al samen met anderen zo'n half miljoen euro in de club. Drie jaar later stapte hij op uit de raad van bestuur, geërgerd over de weinige transparantie van geldstromen.

Het huidige bestuur bood hem een bedrag aan voor zijn aandelen, wat De Smet weigerde wegens niet ernstig. OHL verantwoordt zich met het opgestapelde verlies door de degradatie uit de eerste klasse in 2014. Dat het huidige bestuur met de nieuwe Vlaamse investeerders haar koffers mag pakken, maakt een overleg alleen maar problematischer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234