Zaterdag 04/12/2021

Vlaamse ministers mogen geen consultants meer aantrekken

BRUSSEL l Opdat het ontslag van Fientje Moerman niet aan de andere ministers zou blijven kleven, voert de Vlaamse regering de aanpassingen van het ombudsrapport - Moermans zwanenzang - minutieus uit.

door Tine Peeters

De Vlaamse regering gooit het controversiële artikel 8, dat het mogelijk maakte voor ministers om eigen experts aan te trekken zonder enige verantwoording, integraal in de prullenmand.

Het vernietigende rapport van Vlaams ombudsman Bernard Hubeau maakte niet alleen de deontologie van Moerman met de grond gelijk. In zijn eindconclusie wees Hubeau op "een grijze zone" in de Vlaamse decreten die van Moermans' creatieve interpretatie van de wet op de overheidsopdrachten wel eens geen alleenstaand geval zou kunnen maken.

Om dubieuze praktijken te vermijden probeert de Vlaamse regering die grijze zone op te doeken. Meest in het oog springend is de volledige vernietiging van artikel 8, de bepaling die Moerman gebruikte om het bevriende, blauwe bedrijf PBS geld toe te stoppen. Consultancy- en expertiseopdrachten op kabinetten worden totaal onmogelijk gemaakt.

Alle lopende contracten met consultants blijven wel behouden, maar mogen onder geen beding verlengd worden. Experts kunnen alleen nog maar op een kabinet aan de slag als 'echte' personeelsleden. De ambtenaren en niet de kabinetsmedewerkers beslissen voortaan over de toewijzing van de overheidsopdrachten. Bij de gunning krijgen kabinetsleden enkel nog een raadgevende stem. Ze mogen geen effectief lid meer zijn van de jury's die de contracten toekennen.

Eén cabinetard kan nooit meer de volledige verantwoordelijkheid dragen voor één opdracht. Elk dossier moet dus door minstens twee paar handen gaan. "Als een functiescheiding onmogelijk is, geldt het 'vierogenprincipe'. Dat wil zeggen dat er altijd een andere persoon toezicht uitoefent op een dossier dat iemand behartigt", verklaarde minister Kris Peeters.

Het kabinet-Moerman kwam voor een stuk in de problemen door een reeks mails die Rudy Aernoudt, de ex-rechterhand van Moerman, vakkundig bijhield en later doorspeelde aan de pers. Daarom moet elke kabinetssecretaris vanaf nu bij het ontslag of een langdurige afwezigheid van een medewerker zijn dossiers keurig bijhouden en archiveren, inclusief de mails.

Behalve het Rekenhof en de Inspectie van Financiën kan ook de dienst Interne Audit ingeschakeld worden om een kabinet binnenstebuiten te keren. De dienst Interne Audit moet zijn bevindingen dan doorsluizen naar het Rekenhof. Een vreemde beslissing, want die dienst ziet naar eigen zeggen een uitbreiding van zijn taken niet echt zitten omdat ze dan vaak moeten oordelen over dossiers waarin ze zelf een vinger in de pap te brokken hadden.

Als kers op de taart krijgen de Vlaamse kabinetsmedewerkers een deontologische code voorgeschoteld. Minister Peeters: "Wie op een kabinet werkt, moet dat als een grote eer beschouwen en uiterst correct, efficiënt en zorgvuldig zijn taak vervullen. Met die deontologische code willen we al onze kabinetsmedewerkers daaraan herinneren."

Ombudsman Bernard Hubeau, die de kat de bel aanbond, looft de "zeer radicale aanpassingen" van de Vlaamse regering. "De Vlaamse regering heeft onze aanbevelingen zeer genereus toegepast. De legitimiteit en de werking van de kabinetten zal er alleen maar op vooruitgaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234