Zaterdag 11/07/2020

rellen brussel

Vlaamse ministers dringen aan op eengemaakte politie

Vorige week kwam het tot rellen op het Muntplein.Beeld Photo News

Het vernietigende rapport over de Brusselse rellen heeft de eenmaking van de Brusselse politiezones weer op de radar gebracht. Ondanks de afspraak binnen de regering om het dossier niet op tafel te leggen, doen enkele Vlaamse ministers een duidelijke oproep.

Na de felle kritiek van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vrijdag op de tussenkomst van de politie in Brussel, sloten dit weekend twee andere federale ministers zich daar bij aan. Alexander De Croo (Open Vld) en Koen Geens (CD&V) hadden het beiden over een "gebrek aan professionalisme" en een "probleem met aansturing".

"Er is geen stad waar meer geïnvesteerd wordt in de politie. Maar er moet professioneel gewerkt worden", zei justitieminister Geens in De zevende dag. Ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) was bij VTMNieuws streng en zei dat "op gebied van commando er overduidelijk iets mis is gegaan".

Beide ministers legden daarom een eengemaakte politiezone in Brussel opnieuw op tafel. Volgens De Croo is de eengemaakte zone evenwel een "structurele oplossing" en geen antwoord op korte termijn. Hij wees daarbij naar minister Jambon om klaarheid te scheppen.

Het antwoord van Jambon is daarover duidelijk. "Het is geen geheim dat alle Vlaamse partijen daarvoor te vinden zijn op lange termijn, maar in deze legislatuur komt een eenmaking in principe niet ter sprake", verklaart zijn woordvoerder. Zo staat het in het regeerakkoord.

Dat enkele ministers zich toch als voorstander uiten over de kwestie is dus opvallend. "Tijdens de ministerraad na de rellen is er nochtans niet over een eenmaking gesproken en in het rapport staat geen aanbeveling", klinkt het enigszins verbazend op het kabinet van premier Charles Michel, die verder niet wil reageren. Achter de schermen klinkt al langer dat de premier zijn ministers verbiedt de eengemaakte zone opnieuw op tafel te leggen. Het is dan ook geen geheim dat de partij van de premier, de Franstalige MR, als enige in de regering weerstand biedt. Maar daar lijken de Vlaamse ministers zich dus niets meer van aan te trekken.

Ook vanuit de Brusselse regering klonk overigens dezelfde vraag, bij monde van Guy Vanhengel. "Wij zijn daar al lang voorstander van. De federale regering kan dat opleggen als ze dat wil. De wetgeving laat dat toe."

Weerstand burgemeesters

Ondanks de brede steun bij de Vlaamse meerderheidspartijen zit het dossier dus muurvast aan Franstalige zijde. "De grote weerstand zit bij de 19 burgemeesters, die zo aan hun macht zien vreten", zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a), die al langer voor eenmaking pleit.

Een andere optie is de eengemaakte zone ter stemming te brengen in het parlement, maar ook daar botst de zaak op weerstand. Bonte diende een wetsvoorstel in na de aanslagen in Parijs en de jacht in Molenbeek. "Maar voorzitter Metsu (N-VA) weigert al maanden om de commissie terrorismebestrijding daarover bijeen te brengen."

Commissielid Carina Van Cauter (Open Vld) bevestigt dat de activiteit ervan op een laag pitje heeft gestaan. "Maar ik denk dat de rellen nu voor iedereen duidelijk gemaakt hebben dat de eenheid van commando er moet komen." Ze geeft aan dat de commissie zal afwachten wat de regering doet. Vooralsnog is de eengemaakte zone voor de meerderheidspartijen geen regeringscrisis waard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234