Maandag 06/12/2021

Vlaamse Milieumaatschappij in Aalst wint Prijs Bouwheer 2005

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is de winnaar van de Prijs Bouwheer 2005, een bekroning voor de beste publieke bouwheer uit de overheidssector. De VMM krijgt de hoofdprijs voor haar kantoorgebouw in Aalst, een voormalig rustoord met een pastorie en een tuin die werden gerestaureerd en heringericht. 'Toen we eraan begonnen, wilden we twee dingen: schoonheid en kwaliteit', zegt een trotse Frank Van Sevencoten, administrateur-generaal van de VMM.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

De tweejaarlijkse prijs werd gisteren in het Vlaams Parlement uitgereikt door Vlaams minister van Gebouwenbeheer Geert Bourgeois (N-VA). "De Vlaamse overheid moet een kwaliteitsvolle overheid zijn, op alle terreinen. Een herkenbare aanwezigheid van de overheidsgebouwen is daar een aspect van", zei Bourgeois.

Uit 44 inzendingen selecteerde een zevenkoppige jury onder voorzitterschap van Cilly Jansen (directeur Stichting Architectuur Lokaal) het kantoor van de VMM als beste geïntegreerde opdracht. Het gebouw, achter het station van Aalst, is opgetrokken in een negentiende-eeuwse arbeiderswijk. Vroeger stond er een ziekenhuis, sinds 2003 een bakstenen gebouw met robuuste luiken, een ontwerp van het Gentse bureau De Smet-Vermeulen architecten. In het juryrapport staat dat de bouwheer erin is geslaagd om "een hedendaags, ecologisch en kwaliteitsvol gebouw te realiseren". De jury was daarnaast ook te spreken over de renovatie van de aanpalende pastorie en de integratie van oud- en nieuwbouw in de buurt. "Het project levert een belangrijke impuls tot de herwaardering van dit stadsdeel van Aalst", klinkt het. En ook: "Het kunstwerk (van Patrick Van Caeckenbergh, WD) maakt substantieel deel uit van het resultaat."

De VMM-kantoren zijn inmiddels twee jaar in gebruik. "We zijn er ontzettend blij mee", zegt Frank Van Sevencoten van de VMM. "De medewerkers vinden het erg leuk om er te werken. Je voelt gewoon dat het een goed gebouw is. Maar vergeet ook niet: daarover hebben de VMM-werkgroep Interne Milieuzorg en de architecten heel lang gepraat en gedacht." Voelt Van Sevencoten zich voortaan een voorbeeldige bouwheer, die bouwt voor de eeuwigheid? "Nou, we hebben heel wat geluk gehad. Op voorhand vonden we het wel belangrijk om ruimte te creëren in een negentiende-eeuwse arbeiderswijk. We wilden schoonheid en kwaliteit brengen, maar Henk De Smet en Paul Vermeulen hebben die droom concreet gemaakt." Toenmalig Vlaams bouwmeester b0b Van Reeth zat er ook voor iets tussen. "Zijn bescheiden suggesties, voor toegang en ontsluiting bijvoorbeeld, zijn van groot belang gebleken." Streeft de VMM, die in Vlaanderen waterzuiveringsinstallaties beheert, voortaan altijd kwaliteit na? "Ja, ook al zijn waterzuiveringsinstallaties minder erotisch gespannen", grijnst Van Sevencoten. Wat hij van de wedstrijd onthoudt? "Als ik naar de andere winnaars en genomineerden kijk (zie kader), vind ik dat Vlaanderen ongelooflijk vooruit gaat. Als men dat twintig jaar kan volhouden, zal het aanschijn van Vlaanderen veranderd zijn."

Straalt het gebouw van De Smet en Vermeulen erotiek uit? Vast staat dat het een opvallend flexibel gebouw is. Zuinig bovendien, want de 120 kantoren worden verwarmd met de energie van een modale villa. Daarnaast is het gebouw voorzien van een autonoom waterbeheerssysteem, waarbij het regenwater niet in de riool terechtkomt maar wordt vergaard en gebruikt wordt voor onderhoud en toiletspoeling. "Het is een druppel op een hete plaat", zei Henk De Smet vorig jaar in deze krant (DM 9/10/2004). "Maar als elk gebouw zou functioneren zoals dit, zouden er geen overstromingen meer zijn bij hevig onweer."

Henk De Smet had het in zijn gesprek met De Morgen over "een samenwerking met een bevlogen opdrachtgever". Daarmee bedoelde hij niet enkel de directie, "maar ook de lagere echelons en de buurtbewoners. Het mooie aan dit gebouw was dat het nog voor de eerstesteenlegging door een grote groep gedragen werd. Daardoor heeft het nog aan betekenis gewonnen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234