Vrijdag 24/03/2023

Discriminatie

Vlaamse meerderheid sluit rangen tegen praktijktests

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Beeld Tim Dirven
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven

Hoe zit het met de praktijktests op de huurmarkt? De kwestie staat vandaag en morgen op de agenda in het Vlaams Parlement. De oppositie heeft opnieuw teksten klaar om de invoering ervan te eisen, maar de meerderheid heeft intussen de rangen gesloten.

Roel Wauters

Na het overlijden van de zwarte Amerikaan Georges Floyd door politiegeweld, staat het debat over discriminatie en racisme weer op scherp, ook in ons land. Het was binnen de Vlaamse regering het sein voor Open Vld om de praktijktests weer op de agenda te krijgen en zo discriminatie op de huurmarkt tegen te gaan. Na een potje armworstelen met N-VA is finaal beslist dat er nu een ‘wetenschappelijke monitoring’ van de huurmarkt moet komen, die vooral geen ‘praktijktests’ mag worden genoemd. Hoe die monitoring er zal uitzien, moet de komende maanden door experts worden uitgemaakt.

Voor de linkse oppositie is dat ruim onvoldoende. Vandaag zullen zij de kwestie aankaarten tijdens het actuadebat in het Vlaams Parlement, morgen staat de kwestie op het programma in de commissie Wonen. De groenen zijn alvast van plan om telkens teksten in te dienen die de regering oproepen tot de invoering van de praktijktests.

Ook binnen de Open Vld-fractie rommelde het. Vooral parlementslid Sihame El Kaouakibi drukte haar teleurstelling uit over de gang van zaken. Zij was trekker van een resolutie die vorige week de goedkeuring kreeg van de meerderheid. Alleen: daarin werd de term ‘praktijktest’ niet meer gebruikt. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) outte zich donderdagavond in Terzake zich als tegenstander van het systeem. “De overheid liegt niet tegen haar burgers”, stelde hij. Nadat minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) een dag later praktijktests via de lokale besturen toch zei te willen stimuleren, werd hij teruggefloten door N-VA. Het leidde tot een kleine crisis binnen de regering.

Rangen gesloten

De rangen binnen de meerderheid zijn intussen gesloten. De initiatieven van de oppositie zullen vlotjes worden weggestemd, zo geeft iedereen aan. “Het mag heel duidelijk zijn dat onze ganse fractie achter onze eigen resolutietekst staat”, zegt Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz. “Dit is een beginpunt, een eerste stap, waar nog vele zullen moeten volgen.” Dat het woord ‘pratijktest’ niet in de tekst staat, doet geen afbreuk aan de inhoud van de tekst, volgens Schiltz.

“Het is vrij simpel”, reageert N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele. “Praktijktests staan niet in het regeerakkoord. Je kan dat betreuren, maar we houden ons daaraan: het is een compromis waar de regeringspartijen hebben moeten geven en nemen. Dat moet je aanvaarden in het leven en al zeker in de politiek. En ik hoop dat de Open Vld-fractie die boodschap ook aan haar leden kan overbrengen.”

Sihame El Kaouakibi (Open Vld) drukte haar teleurstelling uit over de gang van zaken in het dossier.  Beeld BELGA
Sihame El Kaouakibi (Open Vld) drukte haar teleurstelling uit over de gang van zaken in het dossier.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234