Maandag 06/07/2020

Vlaamse mediagroepen schuiven aan voor regionale radio

Tot vandaag kan iedereen die dat wil een aanvraag indienen voor een van de vijf provinciale radiolicenties. De grote Vlaamse mediagroepen hebben hun dossier al klaar.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freek Smets

Het Vlaamse radiolandschap zal er binnenkort heel anders uitzien. Vanaf 1 december geldt een nieuw frequentieplan, dat al goedgekeurd is door de voormalige Vlaamse mediaminister Dirk Van Mechelen (VLD). Door het nieuwe frequentieplan krijgen de commerciële radiostations Q-Music en 4FM een comfortabeler zendbereik en krijgen meteen ook heel wat regionale en lokale zenders een nieuwe stek op de FM-band.

De lokale zenders hebben nog eventjes de tijd om een nieuwe licentie aan te vragen bij het Vlaams Commissariaat voor de Media. De eerste deadline voor het indienen van de dossiers loopt vandaag af. Het gaat enkel om de dossiers voor de vijf regionale radiolicenties, eentje in elke provincie. "De licentieaanvragen voor lokale zenders en stadsradio's worden pas vanaf eind volgende week behandeld", zegt voorzitter Henri Coremans van het VCM. Voor de lokale radio's moeten er bijna driehonderd licenties worden verdeeld. Een groot deel van de dossiers moet voor volgende vrijdag ingediend zijn, voor Oost- en West-Vlaanderen is de deadline pas een week later.

Zoals verwacht schuiven de grote mediagroepen nu aan om een van de vijf regionale zendlicenties in de wacht te slepen. Alleen Roularta (o.a. Knack, Trends), en De Persgroep (o.a. Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal), die via de Vlaamse Mediamaatschappij het nationale radiostation Q-Music uitbaten, dingen niet rechtstreeks mee naar een licentie. "Het radiodecreet verbiedt ons dat", zegt directeur radio Peter Bossaert van de VMM.

Toch zullen de grote mediagroepen naar alle waarschijnlijkheid hun stempel drukken op het radiolandschap. Voor West-Vlaanderen wordt alvast één dossier ingediend, door de nv Promotheus Inc. Het bedrijfje werd opgericht door een aantal privé-personen die al ervaring hadden met lokale radio in West-Vlaanderen, en door een reclamebureau uit Roeselare. Het nieuwe station neemt ook de merknaam Radio Mango over, de vlag waaronder tot vorig jaar een aantal lokale stations van de Vlaamse Media Maatschappij uitzond. De VMM doekte Mango ondertussen op, waarna de merknaam even in handen kwam van Roularta, dat op zijn beurt de rechten doorschoof naar Promotheus.

Als het dossier door het VCM goedgekeurd wordt, wil Promotheus in West-Vlaanderen uitzenden onder de naam Radio Mango West-Vlaanderen. "We willen net zoals de lokale televisiestations ook lokaal nieuws brengen", zegt voorzitter Dirk Vanhegen. "We willen op redactioneel en promotioneel vlak samenwerken met WTV en Focus." Zo krijgt Radio Mango West-Vlaanderen meteen ook een link met Roularta, want de West-Vlaamse mediagroep controleert WTV en Focus.

De Vum, de uitgever van kranten als De Standaard en Het Nieuwsblad, is zijdelings betrokken bij de aanvraag voor een radiolicentie in Oost-Vlaanderen. De vzw Radio Gent, de uitbater van het Gentse radiostation Radio Go, diende daarvoor een dossier in bij het VCM. De reclameregie van Go wordt verzorgd door de Vlaamse Lokale Radiomaatschappij (Vloram), een dochter van Sydes, de investeringsmaatschappij van de Vum. "De werktitel voor het nieuwe station is Radio OVL", zegt David Daggelinckx, een consultant die het dossier op de rails zette. Radio OVL heeft al een intentieverklaring voor redactionele en promotionele samenwerking met de Oost-Vlaamse lokale televisiezender AVS en met Vloram. Volgens Daggelinckx kan het project ook rekenen op de interesse van Kanaal 3, een lokaal televisiestation van Concentra (Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen), dat ook in Oost-Vlaanderen actief is. Kanaal 3 zou willen samenwerken voor de nieuwsgaring. De studio's van Radio Go zijn intussen al ondergebracht in de gebouwen van AVS.

Mediagroep Concentra heeft een aanvraag ingediend voor de provincie Antwerpen via de dochtermaatschappij Avalon. De nieuwe zender krijgt waarschijnlijk de naam Antén. Volgens gedelegeerd bestuurder Ernest Bujok is het wel de bedoeling dat de nieuwe zender op promotioneel en redactioneel vlak nauw zal samenwerken met de Kempense televisiezender RTV en met zijn Antwerpse broertje ATV, waarin ook De Persgroep en Concentra participeren. Concentra zal ook een grote hand hebben bij de regionale radiozender in Limburg, de heimat van de mediagroep uit Hasselt. De grootste kanshebber op een licentie is de groep rond Hit FM, het groepje lokale radiomakers achter Radio Noordzee, dat ooit nog eventjes in handen was van Concentra. "De nieuwe zender zal naar alle waarschijnlijkheid FM Limburg heten", zegt Dooms. Als FM Limburg het haalt, zal de zender op redactioneel en commercieel gebied samenwerken met TV Limburg. De Vum, die participeert in de Leuvense lokale televisiezender Rob-TV, heeft geen dossier ingediend voor de provincie Vlaams-Brabant. De grootste kanshebber lijkt daar de radioketen Contact, die zijn wortels in het Pajottenland en in Brussel heeft. Via de vzw De Vrije Golf, de uitbater van Contact 2 in Brussel, wil de zender een licentie voor een regionaal station onder de naam B+b. "Het staat voor Brabant en Brussel", zegt secretaris-generaal Jan Dooms van de Contact-groep. De studio's van het nieuwe radiostation zullen worden ondergebracht in Leuven en Brussel.

Een korte rondvraag leert dat er maar weinig of geen licentieaanvragen ingediend zijn door onafhankelijke spelers die geen banden hebben met één van de grote mediagroepen in Vlaanderen. "Het decreet laat ons toe om samenwerkingsverbanden te sluiten op redactioneel, promotioneel en inhoudelijk vlak", zegt Daggelinckx. Dat verklaart voor een deel waarom de regionale radiokoek al bijna verdeeld lijkt, al blijft het VCM het laatste woord hebben. Hoeveel aanvragen er precies ingediend zijn, wil men bij het mediacommissariaat nog niet kwijt. "Er moeten nog pv's worden opgemaakt. Pas als alle dossiers ingediend zijn, komen we bijeen", klinkt het. "Ik kan wel begrijpen dat alleen de mediagroepen interesse hebben voor provinciale radio", zegt Ernest Bujok. "Het is een beetje een raar ding. De meeste willen ofwel lokale, ofwel nationale radio maken. Die opdeling in lokaal en provinciaal is wat gek. Typisch Belgisch, misschien."

Binnenkort misschien in de ether: Radio Mango, B+b, Antén, FM Limburg en Radio OVL

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234