Vrijdag 14/05/2021

Vlaamse Media Maatschappij herbekijkt ook contracten voor schermgezichten en Champions League

VTM, 2BE en Jim schrappen 28 banen

Bij de drie tv-stations van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), VTM, 2BE en Jim, zullen 28 mensen nieuw werk moeten zoeken. De reden: tegenvallende inkomsten uit de advertentiemarkt. De vakbonden verwerpen het plan.

Door Brecht Decaestecker

Vilvoorde l Directeur-generaal Peter Quaghebeur geeft aan dat er nagedacht wordt over de toekomst van sommige schermgezichten, dat er misschien meer buitenlandse programma's uitgezonden worden en dat het nog niet vast staat of het contract voor de Champions League vernieuwd wordt.

"In het vierde kwartaal van dit jaar vallen ze al dik tegen", zucht Peter Quaghebeur, gedelegeerd bestuurder van de VMMa. Hij heeft het over de inkomsten uit de advertentiemarkt, die blijkbaar bij elke mediagroep als sneeuw onder de zon smelten. De Morgen kondigde eerder al 26 ontslagen aan. Bij Corelio, uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard, sneuvelen zestig jobs. VT4 en Vijftv bedankten negen programmamanagers voor bewezen diensten en schrapte het contract met Goedele Liekens. En ook Roularta en Sanoma Magazines Belgium kondigden besparingsplannen aan. Roularta bezit samen met De Persgroep alle aandelen van de VMMa, moederbedrijf van VTM, 2BE, Jim, Q-Music en 4FM. "Alle automerken, banken en retailbedrijven kondigen voor 2009 forse besparingen aan", vertelt Quaghebeur. "Dan weet je dat ze eerst in hun reclamebudgetten zullen snijden."

Quaghebeur beweert dat zijn bedrijf al een aantal besparingsrondes achter de rug heeft. Het bestellen van programma's via digitale televisie, wat bij VTM iWatch heet, zorgt ook voor nieuwe inkomsten, net als de verkoop van dvd's. "Het is goed dat die nieuwe inkomsten er zijn", zegt hij. "Anders zouden de gevolgen van de economische recessie nog zwaarder doorgewogen hebben. Maar die nieuwe inkomsten wegen niet op tegen de zwaar teruggelopen reclamegelden. Daarom moeten we nu ingrijpen in de personeelskosten."

In totaal werken 500 mensen bij de VMMa. Vierhonderddertig daarvan zijn aan de slag op de tv-afdeling. Daar worden 28 jobs geschrapt. "Dat zal gespreid worden over alle afdelingen", zegt de directeur-generaal. "Dat kan ook op de nieuwsdienst zijn."

Volgens de Quaghebeur zal de kijker niets zien van de besparingen. "De kijkers hebben ook niet gemerkt dat er werknemers bij kwamen." Wie de besparingen wel kan voelen, zijn de productiehuizen. "Er worden minder lokale producties besteld en ze moeten goedkoper gemaakt worden. Ook door hen. We hebben niet de intentie om meer herhalingen te programmeren, maar het is mogelijk dat we meer buitenlandse programma's zullen uitzenden."

Goed mogelijk dat er ook een aantal schermgezichten zal verdwijnen. Namen, zoals Rob Vanoudenhoven die al een tijdje uit beeld is, wil Quaghebeur daar voorlopig niet op kleven. "Over een aantal gezichten zullen we goed moeten nadenken en keuzes moeten maken", aldus Quaghebeur. "Al een tijdje werken we steeds minder met dure exclusiviteitscontracten."

Ook het contract voor de Europese voetbalcompetitie Champions League, dat in de lente van volgend jaar afloopt en die wordt uitgezonden op 2BE, is nog niet vernieuwd. "Het zal van de prijs afhangen of we daarmee verder gaan."

"We zullen bij de VMMa niet anders reageren dan op de plannen bij De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad", vertelt Lode Verschingel, vakbondssecretaris van ACV/LBC. "We verwerpen het plan en willen voorlopig niet onderhandelen. We zullen de discussie niet mediagroep per mediagroep voeren. Eerst moet er een discussie komen op Vlaams niveau over wat de standaard moet zijn voor kwaliteitsvolle Vlaamse media en pers. Pas daarna kunnen we overgaan tot de herstructureringsdiscussie zoals die bij 'gewone' bedrijven gevoerd wordt.

"We ontkennen niet dat er een economische crisis is, maar de mediagroepen zijn gezonde bedrijven die de crisis kunnen overbruggen. Ze nemen nu structurele maatregelen in functie van een conjuctuur die waarschijnlijk tijdelijk is."

Om over acties bij de VMMa te praten, is het voorlopig te vroeg, aldus Verschingel. "Op 16 december hebben we een vergadering met de directie. Daar willen we correcte informatie over de financiële en sociale situatie. Anders kunnen we niet onderhandelen over sociale ingrepen."

'De ontslagen zullen gespreid worden over alle afdelingen', zegt directeur-generaal Peter Quaghebeur. 'Dat kan ook op de nieuwsdienst zijn.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234