Dinsdag 12/11/2019

Vlaamse literatuur krijgt forum in Québec

Vanaf vandaag is de Vlaamse literatuur met een flinke delegatie vertegenwoordigd op het internationale Salon International du Livre te Québec. De aanwezigheid past in een lopend samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Québec, waarbij eerder ook al dansers en theatermakers werden uitgewisseld. In het speciale luik 'Découvrir la littérature flamande' besteedt de gerenommeerde beurs bijzondere aandacht aan de Vlaamse literatuur. Stefan Hertmans, Bart Moeyaert, Luc Devoldere, Annelies Verbeke én Yves Petry maken de oversteek naar Québec, samen met de Nederlander Benno Barnard (die kennelijk voorgoed als een Vlaming wordt beschouwd). Tussen 11 en 15 april treden ze bij tal van gelegenheden op en worden daarbij ook vergezeld van Philippe Noble, die aan de Université de Laval een seminarie houdt over Nederlandstalige literatuur in Franse vertaling.

Het is niet de eerste keer dat Vlaamse schrijvers aanwezig zijn op het Salon te Québec. Onder meer Leonard Nolens, Geert van Istendael en Miriam Van hee maakten er al hun opwachting. Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel en Septentrion, stoomde de reis mee klaar en zegt dat het opvalt hoezeer de Québecois zelf vragende partij zijn voor meer culturele uitwisseling: "Ze hebben veel tijd gestopt in de uitbouw van het programma. Bepaalde scholen kregen zelfs een voorbereidende cursus over de Vlaamse letteren. Bovendien verwachten ze veel van de uitwisseling. Het ligt in de bedoeling dat vier auteurs uit Québec ook aanwezig zullen zijn op de Antwerpse Boekenbeurs in het najaar. We denken al aan Gaétan Soucy (bekend van onder meer Music-Hall en van wie binnenkort de vertaling van L'immaculée conception zal verschijnen), Gil Courtemanche en Gilles Pellerin."

Van die laatste wordt in Québec het brievenboek Lumières du Nord voorgesteld, dat hij samen met Stefan Hertmans schreef. Devoldere: "De correspondentie verschijnt daar bij uitgeverij L'Instant même en reflecteert diepgaand over de kwesties als taal, identiteit en cultuur. Ze ontstond uit een bijdrage voor een themanummer van Septentrion over Québec. Het valt op dat Pellerin een heel stuk militanter en nationalistischer is dan Hertmans, die het aspect taalhoffelijkheid meer benadrukt. Québec voelt zich in zijn omringd-zijn door Engelstaligen kennelijk iets meer bedreigd dan Vlaanderen." Devoldere hoopt voor het boek ook een Nederlandstalige uitgever te kunnen vinden: "Het biedt onverwachte perspectieven."

Yves Petry, van wie weliswaar nog geen enkel boek in het Frans is vertaald, verblijft sinds begin april als writer in residence in Montréal. Het verblijf past in een uitwisselingsprogramma tussen het Maison des écrivains (Québec) en Het beschrijf (Brussel), waar bijvoorbeeld ook Pol Hoste al gebruik van heeft gemaakt en die uit zijn Montréalbelevenissen een paar meanderende romans puurde. Tweejaarlijks komt een Québecse auteur op uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap en Het beschrijf een maand naar de Villa Hellebosch te Vollezele en gaat een Vlaamse auteur aan het werk in het Maison des Ecrivains te Montréal. De schrijver van De achterblijver treedt ook op tijdens het negende literaire festival Metropolis Bleu, dat tussen 25 en 29 april zijn beslag vindt. Metropolis Bleu is zeer internationaal en multicultureel van opzet en heeft aan de hand van het thema 'free spirits' 290 schrijvers uitgenodigd. Metropolis Bleu gaat er prat op vooral de aanstormende literatuur te willen detecteren. Margaret Atwood is er de eregast, zij ontvangt tijdens de openingsnacht de Blue Metropolis Literary Grand Prize ter waarde van 10.000 dollar. (DL)

Zie ook www.silq.org en www.metropolisbleu.org

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234