Zaterdag 26/11/2022

Kinderopvang

"Vlaamse kinderopvang te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De kinderopvang in Vlaanderen blijft voor een aantal gezinnen nog steeds te duur en te complex. Dat blijkt uit een studie van de Gezinsbond en Caritas, uitgevoerd bij ouders, kinderopvangvoorzieningen en armoedeverenigingen.

Redactie

"Het bestellen-is-betalen-principe zorgt nog steeds voor moeilijke situaties. Vooral de toekenning van respijtdagen en het bedrag voor een niet-gerechtvaardigde afwezigheid vormen heikele punten", aldus Lutgard Vrints van de Gezinsbond. Kwetsbare ouders houden het daardoor sneller voor bekeken. "Bijna de helft van de kinderopvanginitiatieven merkt dat in de dagelijkse werking", zegt Thijs Smeyers van Caritas Vlaanderen. "Ouders kunnen de financiële kost van kinderopvang moeilijk dragen of ze kunnen het opvangplan niet meer volgen en haken af."

Het blijft voor Caritas en de Gezinsbond problematisch om vast te stellen dat ouders respijtdagen moeten inzetten voor ziekte van een kind, voor gezinsvakantie, bij wijzigingen in het uurrooster van één van de ouders of voor begrafenissen. Ook voor het vastleggen van de gezinsvakantie tijdens de zomermaanden leeft er ongenoegen bij de ouders. Ze moeten hun verlof aanpassen aan het verlof van de kinderopvang. Dat is niet altijd haalbaar. Ze worden min of meer gedwongen om hun kinderen naar de kinderopvang te brengen, ook al zijn ze zelf met verlof. Een minderheid van de bevraagde ouders kan zelf zijn vakantiedagen kiezen en inplannen.

De organisaties vragen onder meer om weer een laag standaardminimumtarief van rond de 2 euro per dag in te voeren voor mensen met een zeer laag inkomen. Ze pleiten ook voor 40 respijtdagen en willen dat laat ziekteverlof en de gezinsvakantie geen deel uitmaken van die respijtdagen.

Er namen 375 ouders deel aan de bevraging. "We werkten hiervoor niet met een wetenschappelijke steekproef. De respondenten zijn daardoor geen representatief staal van de Vlaamse gezinnen. Wel krijgen we een beeld van de drempels waarmee gezinnen te maken krijgen", zeggen Caritas en de Gezinsbond.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234