Vrijdag 09/06/2023

AVG

Vlaamse journalisten slaan alarm over nieuwe privacywetgeving

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Vlaamse hoofdredacties en de journalistenbond VVJ luiden de alarmbel over de nieuwe privacywetgeving. De Belgische wetgever is bezig de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR te implementeren voor ons land, maar voorziet geen of onvoldoende vrijstellingen voor journalisten, waardoor journalistiek werk zo goed als onmogelijk gemaakt zou worden.

Redactie

In een open brief, ondertekend door 33 hoofdredacteurs en de voorzitter en secretaris van de VVJ, roept de sector de regering op om de Belgische AVG-wet snel bij te stellen.

"In deze digitale tijden is het van groot belang dat burgers met hun persoonsgegevens beter worden beschermd tegenover iedereen die data bijhoudt en verwerkt. Maar laat dat niet ten koste gaan van nieuwsmedia, redacties en individuele journalisten. Voor hen is het nu eenmaal corebusiness om informatie te garen, bij te houden en te verwerken, en dit in functie van het informeren van het publiek", klinkt het in de brief.

Uitzonderingen

De Belgische regering staat de afwijkingen voor journalisten tot dusver maar mondjesmaat toe. "Van enkele verplichtingen worden redacties en journalisten vrijgesteld, maar van te veel andere niet. Bovendien wordt de vrijstelling veelal gekoppeld aan diverse voorwaarden, die ongetwijfeld voor rechtsonzekerheid zullen zorgen en de deur open laten voor allerlei ongepaste claims van politici, andere publieke figuren of gewone burgers tegen journalisten", luidt het.

Iemand die door een journalist geïnterviewd wordt zou zo achteraf steeds zijn toestemming voor publicatie of uitzending kunnen intrekken. Iedereen zou ook kunnen verzoeken om een 'beperking' van de journalistieke verwerking van persoonsgegevens 'voor zover dat een voorgenomen publicatie niet in het gedrang brengt'. "Maar wat betekent dat precies, en dreigt ook dit weer geen hypotheek te leggen op vrije nieuwsgaring? ", klinkt het in de brief.

Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Ierland regelen in hun AVG-wetgeving heel wat meer uitzonderingen voor journalistiek werk. Zeker Nederland kan volgens de VVJ als voorbeeld dienen. "Daar worden ineens hele hoofdstukken uit de AVG buiten toepassing verklaard voor journalisten, en dit zonder allerlei beperkende en onduidelijke voorwaarden."

Privacycommissie en Raad van State

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) stelt dat bij het ontstaan van de kaderwet over de nieuwe privacyregels al rekening werd gehouden met de bekommernissen van de journalistenbond VVJ, maar dat de Privacycommissie en Raad van State kritische bedenkingen hadden.

"Ik ben en zal altijd de eerste zijn om de persvrijheid te verdedigen. Bij de eerste lezing van de kaderwet hebben we dan ook de nodige uitzonderingen voorzien zodat journalisten hun werk kunnen doen. De VVJ was daar toen zeer over te spreken", reageert de staatssecretaris.

Hij wijst er echter op dat de uitzonderingen voor de journalisten volgens de Privacycommissie in sommige gevallen veel te ver gaan. "De Privacycommissie ziet geen reden om veel uitzonderingen in de kaderwet voor journalisten te aanvaarden inzake privacy. Ook de Raad van State is kritisch in haar advies voor de uitzonderingen voor journalisten", voert De Backer aan.

Hij betreurt overigens de communicatie vanuit de sector. Er loopt immers nog overleg met de VVJ om in tweede lezing aanpassingen door te voeren. "Deze week is er opnieuw een overleg gepland. Ik betreur dan ook de communicatie van vandaag, omdat we nog steeds in overleg zijn", besluit De Backer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234