Zondag 16/05/2021

Politiek

Vlaamse jongens pak conservatiever dan meisjes

Archieffoto Beeld Hollandse Hoogte / William Hoogteyling
ArchieffotoBeeld Hollandse Hoogte / William Hoogteyling

Vlaamse jongens tussen 12 en 24 jaar oud zijn opvallend conservatief ingesteld, een stuk conservatiever dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van VTM en Wat Wat. Bijna 60 procent van de jonge mannen wil de kerncentrales langer openhouden, meer dan twee derde pleit voor een hoofddoekenverbod op school en bijna 43 procent wil op termijn de Vlaamse onafhankelijkheid.

In opdracht van VTM en jongerenplatform Wat Wat onderwierp onderzoeksbureau iVOX 1.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 24 jaar oud aan een hele resem stellingen. Vinden ze dat de kerncentrales langer open moeten blijven, moet Vlaanderen onafhankelijk worden, willen ze wegwerpplastic verbieden, en wat met diversiteit in de media?

Kerncentrales

Uit de resultaten van ‘de Stem van de Jeugd’ blijkt dat vooral jongens en jonge mannen eerder conservatief zijn ingesteld. Zo gaat bijna 60 procent van hen eerder akkoord of helemaal akkoord met de stelling dat de kerncentrales in België langer open moeten blijven. Bij de meisjes gaat 55 procent daar net niét mee akkoord.

Jonge mannen zijn ook de Vlaamse onafhankelijkheid meer genegen. Bijna 43 procent geeft aan eerder of helemaal akkoord te gaan met een onafhankelijk Vlaanderen op termijn, terwijl net niet de helft daar niet akkoord mee gaat. Bij de meisjes gaat bijna 70 procent niet akkoord met een onafhankelijk Vlaanderen, net geen kwart kan zich daar wel in vinden.

Verder blijken jongens ook op identitair vlak eerder behoudsgezind. Zo vinden veel meer meisjes dan jongens - 73 tegenover 47 procent - dat er meer diversiteit op televisie en radio mag zijn. Jongens vinden ook vaker dan meisjes dat hoofddoeken verboden moeten worden op alle scholen: twee derde van de jongens gaat daar eerder wel of helemaal mee akkoord, terwijl dat bij de meisjes slechts 43 procent is.

Vlaams Belang

Het is dan ook geen verrassing dat jongens rechts zouden stemmen. Zo zou een kwart van de jongens, als ze zouden mogen gaan stemmen, op Vlaams Belang stemmen. Bij meisjes ligt dat cijfer iets lager en gaat het om zo’n twaalf procent. Een derde van de meisjes zou dan weer op Groen stemmen.

In het VTM-ochtendnieuws toonde Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove zich niet verrast door de enquêteresultaten. “Het is geen verrassing dat we het goed doen. Heel veel jonge mensen identificeren zich met wat ik heb meegemaakt. Jongeren willen ook structurele oplossingen voor wat er de voorbije decennia is foutgelopen zoals het verslechterd leefmilieu, de oplopende staatsschuld en het migratievraagstuk”, aldus Van Langenhove. Van Langenhove is er ook van overtuigd dat het bestaande cordon sanitaire zal sneuvelen. “Het is geen vraag of het cordon zal barsten en breken, maar wel wanneer”.

Uit de enquête blijkt verder dat jonge mannen minder begaan blijken met milieu- en klimaatverandering dan meisjes. Zo vindt een kwart van hen niet dat alle wegwerpplastic verboden moet worden, tegenover 17 procent van de meisjes. Iets meer dan 70 procent van de jongens vindt dat wegwerpplastic wel op de schop moet, maar bij de meisjes is dat 10 procent meer. De jongens zijn ook minder positief over de klimaatspijbelaars. De helft van de jonge mannen steunt hen niet, 41 procent doet dat wel. Bij de meisjes steunt bijna 58 procent de klimaatjongeren, tegenover 34 procent die dat niet doet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234