Vrijdag 30/07/2021

Schild & Vrienden

Vlaamse Jeugdraad schuift twee leden Schild & Vrienden aan de kant

Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.
 Beeld vincent duterne / photonews
Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.Beeld vincent duterne / photonews

Van de vier leden van Schild & Vrienden in de Vlaamse Jeugdraad zijn er twee voor wie een uitsluitingsprocedure is opgestart. "Hun infiltratechnieken blijken helaas geslaagd", zegt bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld).

De Pano-reportage over Schild & Vrienden stelde dat van de acht jongeren die verkozen zijn in de Vlaamse Jeugdraad er vier zijn die lid zijn van Schild & Vrienden. Voor twee van hen start de Vlaamse Jeugdraad de uitsluitingsprocedure op. Ze beroept zich daarvoor op het huishoudelijk reglement, zo staat in een persmededeling.

Dat reglement voorziet in uitsluiting wanneer blijkt dat leden "de visie van de Vlaamse Jeugdraad, de regels van de democratie en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en het internationaal verdrag van de rechten van het kind niet respecteren".

Lees ook: De Vlaamse Jeugdraad na de infiltratie door Schild & Vrienden: "Wij staan boven hun spelletjes"

Maar er is ook een regel die uitsluiting voorziet "wanneer het lid een gedrag stelt dat de reputatie van de Vlaamse Jeugdraad ernstige schade toebrengt". Vermoedelijk zal vooral deze laatste regel de doorslag geven na de Pano-reportage, die het had over vier jongeren van Schild & Vrienden in de Vlaamse Jeugdraad en de racistische en seksistische taal op een gesloten Facebook-groep van Schild & Vrienden.

"Voor twee van hen blijkt uit de woorden en beelden dat hun betrokkenheid met de radicaal-rechtse jeugdbeweging te verregaand is, om nog in de raad te blijven", zegt minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld). "Bij de twee anderen was er misschien wel een losse like, of iets meer, maar voor hen zal het niet zo gemakkelijk zijn, en misschien ook niet nodig, om hen meteen aan de kant te zetten."

Sven Gatz Beeld Photo News
Sven GatzBeeld Photo News

Infiltratietechnieken

Het bestuur van de Vlaamse Jeugdraad zal met de twee overige leden gesprekken opstarten en een voorstel overmaken aan de adviesraad, die daarna alsnog tot uitsluiting kan overgaan. De Jeugdraad benadrukt dat ze “strijdt vanuit het Kinderrechtenverdrag voor een samenleving die kiest voor het versterken van alle kinderen en jongeren”.

In de Pano-reportage kwam ter sprake dat Schild & Vrienden zijn leden oproept om te infiltreren in instellingen. De leden die nu uitsluiting riskeren, zijn lid van de adviesraad van de Vlaamse Jeugdraad, wat betekent dat ze beleidsadvies geven. Ze zijn aan die functie geraakt via een verkiezing, waaraan 4.800 jongeren deelnamen en waarvoor ze inlogden via hun e-ID.

"Hun infiltratechnieken blijken helaas geslaagd", zegt Gatz. “Democratie is kwetsbaar. Je kon met het e-ID maar één keer stemmen, maar als je enkele honderden kan mobiliseren, tja. In de werkzaamheden is hun infiltratie niet gebleken, dus dan hebben ze toch subtiel dubbel spel gespeeld.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234