Zaterdag 21/05/2022

Update

Vlaamse Jeugdraad protesteert tegen GAS-boetes

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een vijfentwintigtal jongeren van de Vlaamse Jeugdraad heeft vanochtend in de Kamer actie gevoerd tegen de uitbreiding van het systeem van de GAS-boetes. Bij aanvang van de bespreking van het wetsontwerp trokken ze allemaal een gasmasker aan, waarna ze werden weggestuurd. Het wetsontwerp van bevoegd minister Joëlle Milquet kan echter op brede steun rekenen, niet in het minst van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang.

Bewerkt door Steven Peeters

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken boog zich vandaag over de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Milquet om het GAS-systeem uit de breiden. Zo zullen de gemeentelijke administratieve sancties voor meer overlastfeiten kunnen worden ingeroepen en wordt ook het gamma aan straffen ruimer. Naast de effectieve GAS-boetes gaat het dan bijvoorbeeld om werkstraffen of een tijdelijk plaatsverbod.

Grootste struikelsteen is voor de Jeugdraad echter de leeftijdsverlaging. Met de nieuwe wet zullen lokale besturen immers ook jongeren vanaf 14 jaar een sanctie kunnen opleggen, tegenover 16 jaar nu. Te jong, vinden de jongeren. Ze vrezen ook willekeur bij het bepalen van wat nu eigenlijk overlast is. "Zelfs het beboeten van jongeren omdat ze een broodje eten op de trappen van de kerk blijft met de nieuwe regels strafbaar", hekelen ze.

Beroep
Veel steun vonden de jongeren in het parlement echter niet. Enkel oppositiepartijen Groen en Ecolo schaarden zich volmondig achter de Jeugdraad. Ook Groen-Kamerlid Eva Brems ziet immers "fundamentele problemen", zoals mogelijke willekeur en het gebrek aan beroepsmogelijkheden. Brems haalde ook enkele absurde voorbeelden aan van recent uitgedeelde GAS-boetes, zoals 50 euro voor het voederen van eendjes en 150 euro voor "het nadoen van sirenes".

N-VA en Vlaams Belang juichten het voorstel van Milquet en de regering dan weer toe. "Dit is volgens ons een goed systeem", zei N-VA'er Koenraad Degroote. "We vinden hier heel wat zaken uit onze eigen voorstellen in terug." De Vlaams-nationalist waarschuwde er ook voor niet te vervallen in karikaturen. Jongeren kunnen nog steeds zonder risico buitenkomen, politiemensen worden geen lokale potentaten en de GAS-boetes zijn er niet om de gemeentekas te spijzen, zei Degroote. Hij had trouwens graag ook voor openbare dronkenschap en domiciliefraude GAS-sancties gezien.

Ook de meerderheidspartijen bleven het systeem verdedigen. "Het is niet omdat er een aantal zotte uitspraken geweest zijn, dat we het hele systeem nu moeten afschaffen", argumenteerde sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. CD&V-collega Bercy Slegers trad hem bij dat GAS-boetes weliswaar pas de laatste stap mogen zijn, maar wel belangrijk zijn om kleine overlast doeltreffend aan te pakken. Allebei onderstreepten ze dat de lokale besturen zelf kunnen beslissen hoe ver ze gaan, aangezien overlast overal anders kan zijn.

Preventie
Aan Franstalige zijde was de eensgezindheid er niet minder op. "Wij zijn blij met dit voorstel en met de verhoging van het aantal gemengde inbreuken en de mogelijke sancties", zei PS'er Eric Thiébaut. Ook MR-collega Jacqueline Galant juichte het voorstel toe. "En het is toch niet omdat de GAS-boetes bestaan, dat we geen preventie meer kunnen doen", vulde Marie-Martine Schyns aan.

Open Vld'er Bart Somers kwam tijdens de bespreking nog niet aan bod, maar ook hij toonde zich als burgemeester van Mechelen eerder al een pleitbezorger van het systeem. Ook voor hem begint de aanpak bij praten, sensibiliseren en proactief handelen, waarbij pas aan het eind van de rit kan worden overgegaan tot een boete, zei hij eerder al.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234