Maandag 05/06/2023

NieuwsPolitiegeweld

Vlaamse Jeugdraad: ‘Geef burgers toelating om politie te filmen in verhitte situaties’

Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.
Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. "Een filmpje is een belangrijke manier om eventueel politiegeweld en discriminatie te kunnen documenteren."Beeld Illias Teirlinck

De Vlaamse Jeugdraad pleit ervoor om burgers altijd toe te staan de politie zelf te filmen. Samen met dertig andere adviezen willen ze zo de angst tussen jongeren en agenten wegnemen.

BHL

Het gaat niet goed tussen jongeren en politie. De Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad van de Vlaamse regering, spreekt zelfs van een vicieuze cirkel van wantrouwen en angst tussen de twee. “De relatie was al langer niet te best en door corona is alles nog meer op scherp gesteld. Jongeren vonden elkaar in de publieke ruimte maar kregen dan regelmatig te maken met politie die afstandsregels en mondmaskerplicht handhaafde”, vertelt Jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri. Daarom werkte de Vlaamse Jeugdraad de voorbije maanden aan een advies waarmee parlementsleden, politie en jongerenorganisaties aan de slag kunnen.

Een opmerkelijke aanbeveling is dat jongeren (en eigenlijk alle burgers) in alle omstandigheden het recht moeten hebben om de politie te filmen. “Nu krijgen jongeren nog te vaak te horen dat ze hun gsm moeten wegsteken of wordt het toestel zelfs uit hun handen geslagen. Nochtans is een filmpje een belangrijke manier om eventueel politiegeweld en discriminatie te kunnen documenteren”, zegt Bachrouri.

Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, staat sceptisch tegenover die aanbeveling. “Met dit advies creëer je net wantrouwen. Als je begint te filmen ga je er al van uit dat de politiemens niet correct zal handelen.”

Bachrouri nuanceert: “We willen niet dat iedereen constant de politie filmt. Het gaat erom dat jongeren in verhitte situaties, bijvoorbeeld bij een betoging, dat recht wel moeten hebben als ze het gevoel hebben dat de politie hardhandig ingrijpt.”

Etnisch profileren

Een ander belangrijk thema is etnisch profileren, waarbij de politie iemand staande houdt op basis van huidskleur of herkomst. Volgens de Vlaamse Jeugdraad is dat een bestaand probleem en moet er een expliciet verbod op komen.

“Het is kort door de bocht om te zeggen dat de politie aan raciale profilering doet”, reageert Paelinck. “Wanneer wij iemand controleren is daar altijd een objectieve reden voor. Als wij een melding krijgen van een diefstal met geweld en volgens de persoonsbeschrijving gaat het om een Aziaat in een donkere auto, dan is het natuurlijk logisch dat we Aziatische personen zullen controleren. Dat is professioneel etnisch profileren, dat is iets anders.”

Volgens Bachrouri zou het al veel helpen mochten politiemensen bij een controle duidelijker motiveren waarom ze iemands identiteitskaart vragen. “Op die manier ga je veel discussies vermijden.”

Het advies werd al besproken met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V) en belandt ook op het bureau van alle Vlaamse en federale parlementsleden. “Samen met de politie willen we aan constructieve oplossingen werken.”

De korpscheffen van de lokale politie staan er alleszins voor open, zegt de voorzitter van hun Vaste Commissie. “Al denk ik dat het wel meevalt met die slechte relatie. Met delinquente jongeren of jongeren met een moeilijke opvoedsituatie ligt het misschien moeilijk, maar met jongeren in het algemeen is er volgens mij geen probleem.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234