Zondag 04/12/2022

Vlaamse jeugdbewegingen werken samen aan 'verdraai de wereld'

Chiro, Scouts, KSJ, Jeugdbond voor Natuur en Milieu... kiezen duurzame ontwikkeling als gemeenschappelijk jaarthema

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Vergauwen

Tien Vlaamse jeugdbewegingen zullen een jaar lang intensief samenwerken. Onder de noemer 'Verdraai de wereld' willen ze op een speelse manier nadenken over duurzame ontwikkeling.

'Twee jaar geleden zaten we voor de eerste keer samen met alle grote en kleine jeugdbewegingen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Het is niet vanzelfsprekend om met zoveel vrijwilligersorganisaties samen te werken, maar het resultaat mag er zijn. Tien jeugdbewegingen (Chiro, Scouts, KSJ-KSA-VKSJ, KAJ, KLJ, FOS Open Scouting, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, Jeugd en Gezondheid, Jeugd Rode Kruis, Interdiocesane Jeugddienst) gebruiken hetzelfde logo, dezelfde affiche en zullen op hun startdag eind augustus of begin september werken rond hetzelfde thema", vertelt Nele De Gersem van Globelink. De vzw coördineert de inspanningen en legde de contacten met milieu- en Noord-Zuid-bewegingen.

"We vinden het belangrijk dat jongeren nadenken over de Noord-Zuid-verhoudingen. Een gemeenschappelijk jaarthema leek ons het ideale uitgangspunt: iedere jeugdbeweging kan een eigen invulling geven over hoe ze duurzame ontwikkeling vertaalt in haar dagelijkse werking" legt De Gersem uit.

"Noord-Zuid- en milieubewegingen leggen aan de jongeren uit hoe je ludieke activiteiten op touw kunt zetten om kinderen bewust te maken. We hopen dat jeugdbewegingen in hun eigen dorp gaan samenwerken met bijvoorbeeld een wereldwinkel of een milieuorganisatie. Daarnaast zijn ook twee nationale momenten gepland."

"'Verdraai de wereld' gaat voor ons over solidariteit met het Zuiden", vertelt Dave Ceule van Jeugd Rode Kruis. "We willen onze lokale afdelingen vier uitdagingen voorschotelen: lukt het om een jaar lang te consuminderen, om contact te leggen met een Rode-Kruisafdeling in het zuiden, om noodhulp in de kijker te zetten en om milieuvriendelijk op kamp te gaan? Wie de uitdaging aangaat, geven we tips om op een speelse manier na te denken over het thema. Zo maken we duidelijk dat jongeren ook met erg beperkte middelen op hun eigen manier iets kunnen veranderen."

"Wij kiezen voor de ecologische invalshoek", vult Timo Vanbul van VVKSM aan. "We werken een jaar lang rond milieu en verkeersveiligheid. Tijdens ons startweekend op het einde van augustus bieden we alle vrijwilligers vormingsmomenten aan rond alle aspecten van duurzame ontwikkeling. Daarna stellen we aan onze lokale groepen voor om de samenwerkingsverbanden die we in Brussel gesmeed hebben ook zichtbaar te maken tussen lokale groepen. Laat ons hopen dat jeugdbewegingen elkaar lokaal tegenkomen doordat ze rond hetzelfde thema werken. Maar iedere groep beslist daar natuurlijk zelf over."

Op 24 augustus wordt in Gent het startschot gegeven voor het unieke project waar meer dan 250.000 Vlaamse kinderen aan deelnemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234