Zondag 29/01/2023

Schietpartij Orlando

Vlaamse holebi's getuigen: "Homofobie zit overal"

Rouwende holebi's in het Amerikaanse Orlando Beeld REUTERS
Rouwende holebi's in het Amerikaanse OrlandoBeeld REUTERS

De terreuraanslag op homoclub Pulse heeft de LGBT-gemeenschap in haar hart getroffen. In de States, maar ook internationaal blijven holebi's verweesd achter. "Maar aan angst toegeven? Dat nooit."

"De grootste massamoord op holebi's sinds de Holocaust", zo tweette LGBT-reporter Patrick Strudwick (BuzzFeed) nadat het dodentol in Orlando is bekendgeraakt.

De schietpartij is een wake-up call: schutter Omar Mateen herinnert er ons aan dat vrije expressie van en publieke affectie onder holebi's niet voor iedereen evident zijn. Vier Vlaamse LGBT-ers getuigen wat ze voelen.

Tim Devriese (27), freelancejournalist

"Ik zag de nieuwsberichten over Orlando verschijnen en mijn eerste reactie was een van moedeloosheid. Woede ook, ik was kwaad en triestig om opnieuw te beseffen dat mensen je zo haten omdat je bestaat. Beseffen dat de fysieke integriteit van LGBT's wereldwijd afhankelijk is van de goodwill van de meerderheid is angstaanjagend."

Religie heeft geen monopolie op homofobie, zegt Devriese. "In Orlando heeft een fascistoïde invulling van religie gespeeld. Historisch hebben het jodendom, de katholieke kerk en islam allemaal bloed aan hun handen. Maar ook atheïsme kan heel veel kwaad doen. Kijk maar naar een communistisch regime als Noord-Korea."

Wat de 27-jarige journalist vooral ontstellend vindt, is de plaats van delict. "Doodgeschoten worden in een homobar maakt mij razend. Een homoclub is een plek waar je zonder verpinken elkaar moet kunnen aanraken, flirten en kussen. Dat je je als homo of lesbienne daar niet meer veilig kan voelen, is een probleem. Love is love zeggen ze, maar blijkbaar is het niet zo gemakkelijk."

Mocht u er nog aan twijfelen: Devriese voelt zich als Vlaamse homo ook geraakt. "De LGBT-beweging is een internationale beweging, het gevoel dat je een familie moet vinden of kan kiezen is overal hetzelfde."

Volgens de Kortrijkse Brusselaar moeten Belgen zich geen illusies maken."Zijn we de vermoorde Ihsane Jarfi al vergeten? Agressie tegen holebi's vindt dagelijks plaats. Ik word dagelijks met homofobie geconfronteerd, het gebeurt continu. Het zit overal, al horen Vlamingen dat misschien niet graag. Maar wat we gelukkig stemt, is dat holebi's ook bij ons steeds luider beginnen te reageren."

Ook Devriese: "Vroeger ging ik er niet in op, om de lieve vrede te bewaren. Maar nu begin ik dat beu te worden. Ik begin mensen erop te wijzen. Ik ga de confrontatie aan. Ik laat me niet meer doen, ik ben dat beu. Ik heb me te vaak laten doen. Dat moet de Vlaamse homobeweging volgens mij ook doen, wat meer tanden tonen."

Tim Devriese Beeld @timyvesmieke/Instagram.com
Tim DevrieseBeeld @timyvesmieke/Instagram.com

Abdellah Bijat (22), runner-up Mister Gay Belgium

"Ik was geshockeerd dat we dit nog moeten meemaken. Wat me ook heeft geschokt, is de heksenjacht op moslims achteraf. Omar Mateen is een individu; hij heeft dit niet in naam van religie gedaan, maar in naam van IS. Voor de mensen die er nog aan mogen twijfelen: ook moslims veroordelen terreur."

Of Abdellah zich als moslim niet verplicht voelt om zich te 'verantwoorden' na Orlando? "Ik heb heel wat berichten ontvangen. Mensen vonden het raar dat ik er nog niets over had gezegd. Ik vind het wel leuk dat ze me aanklampen omdat ze me als rolmodel zien."

De runner-up van Mr Gay Belgium: "In België is er nog veel werk aan de winkel qua tolerantie en verdraagzaamheid. Daarom ga ik na mijn examens een vzw oprichten die draait rond acceptatie. Ik wil scholen bereiken, in samenwerking met externe partners. We zijn op de goede weg."

Abdellah Bijat Beeld RV
Abdellah BijatBeeld RV

Stijn Depoorter (33), redacteur bij Charlie Magazine

"Jozefien Daelemans, hoofdredacteur van Charlie Magazine, heeft me onmiddellijk gevraagd of ik een reactie op Orlando wilde schrijven. Meteen ben ik in mijn pen gekropen."

"Orlando herinnert er ons eens te meer aan dat holebi's nog lang niet overal aanvaard worden, ze worden eerder gedoogd. Iedereen weet wel dat ze bestaan maar hoeft daar niet noodzakelijk aan herinnerd worden."

Zolang die mindset bestaat hebben we volgens Depoorter een probleem. "In België staan we ver met onze maatschappelijke en juridische positie, maar gevoelens volgen niet. Je kan niet om het feit heen dat er nog steeds een percentage van de bevolking moeite heeft om ons te accepteren. We moeten niet ver naar een voorbeeld zoeken, recent was er nog het omstreden filmpje van de Limburgse filmmaker Ergin Arslanbas waarin iemand getuigt dat hij 'homo's met riemen wil slaan'. Hoe we het tij kunnen keren? Volgens mij speelt religie minder een rol: het is eerder een zaak van opvoeding."

"De aanslag in Orlando vervult me met afgrijzen. Weeral zoveel onschuldige mensen die moeten sterven. Ik identificeer me met de slachtoffers omdat ze LGBT's waren maar ik probeer me daar niet te veel blind op te staren. Elk slachtoffer is er één te veel, ongeacht plaats of doelgroep van de aanslag."

"Of ik nu minder affectie in het openbaar ga tonen? Neen, niet echt. Ik toon sowieso niet veel affectie. Maar ik wil niet in angst leven. Ik kan mijn leven niet op mensen van kwade wil afstemmen."

Stijn Depoorter Beeld Kelly Steelandt
Stijn DepoorterBeeld Kelly Steelandt

Lien De Ruyck (30), freelance creative

"Nieuws als dit komt toch nog net iets anders binnen. Je kan niet voorstellen dat je wordt geviseerd om wie je bent, laat staan om wie je graag ziet", zegt De Ruyck.

"Beroepsmatig ben ik nogal actief op sociale media en het viel me op dat berichten over Orlando opmerkelijk minder makkelijk werden gedeeld. Lijden we aan 'aanslagmoeheid'? Eisen de EK-vlaggen te veel kleuren op? Of speelt het aspect van seksualiteit? Je suis Charlie et Paris, mais quand même pas holebi? De collectieve verontwaardiging uiten blijkt deze keer moeilijker. Al geloof ik er anderzijds niet in dat profielfoto's ons wereldbeeld of onze wetten zullen veranderen. Daar is een luidere stem voor nodig."

"Laat er geen twijfel over bestaan: ook in Vlaanderen is er nog werk aan de winkel. Er heerst nog altijd een zekere voorzichtigheid en vervreemding. Hoe we dat kunnen tegengaan? Bovenal door de gewone verhalen te blijven tonen."

De Ruyck heeft zich nooit een uitgesproken parade- of barricadeloper gevoeld, maar Orlando raakt toch een gevoelige snaar. "Ik voelde me nooit echt in een bepaald hokje thuis, maar aanslagen als deze raken aan onze fundamentele keuzevrijheid."

Lien De Ruyck Beeld Leen Van Severen
Lien De RuyckBeeld Leen Van Severen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234