Donderdag 22/08/2019

Vlaamse hogescholen klagen gebrekkige financiering aan

Brussel l In een gezamenlijke open brief doen de hogescholen net voor de start van het academiejaar hun beklag bij de Vlaamse regering. Ze pikken het niet langer dat hun werkingsmiddelen de index niet volgen.

"Onze enveloppe wordt geïndexeerd maar niet volgens de reële barema's", legt Ann Verreth, secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) uit. "Dat leverde de laatste paar jaar steevast een erosie van ons budget op maar dit jaar is het verlies gigantisch. Er zullen in 2008 drie indexaanpassingen geweest zijn. Alles bij elkaar wil dat zeggen dat we 18 miljoen euro mislopen."

En dat ligt moeilijk aangezien de hogescholen met die enveloppe natuurlijk wel de volledig geïndexeerde lonen van hun personeel moeten betalen. Bovendien is het takenpakket uitgebreid én werd er nergens rekening gehouden met het stijgende aantal studenten. "We hebben meer geld nodig voor de lonen en dus zal er elders bespaard moeten worden", zegt Verreth. "Waar precies is nog niet helemaal duidelijk. De scholen werken momenteel aan hun begrotingen."

Volgens Vlhora dreigen echter jobs en opleidingen in gevaar te komen als niet snel ingegrepen wordt. "We hebben een eenmalige injectie van 25 miljoen euro gekregen maar die inhaaloperatie heeft inmiddels haar waarde verloren en de geschiedenis herhaalt zich in het verder aangroeien van de financiële kloof", aldus de open brief.

Verreth hoopt met haar oproep niet te laat te zijn. "Ik reken op de opmaking van de Vlaamse begroting", zegt ze. "Net voor het zomerreces hebben we alle regeringsleden aangeschreven. Daar hebben we geen reactie op gekregen. We kunnen niet anders dan nu met de open brief komen. Een correcte financiering is niet zomaar een prioriteit, het is dé prioriteit."

Op het kabinet van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) kon men gisteren niet meteen een reactie geven. "We zullen deze zaak bestuderen", zo klonk het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden