Zaterdag 27/05/2023

Vlaamse Hilde Vandermeeren kanshebber op Gouden Strop

De Vlaamse misdaadschrijfster Hilde Vandermeeren prijkt onverwacht op de shortlist van de Gouden Strop met haar roman Stille grond. Ze neemt het op tegen slechts drie andere genomineerden: de Nederlandse misdaadauteurs Esther Verhoef (Lieve mama), Michael Berg (Het meisje op de weg) en Bart-Jan Kazemier (Drone).

Vandermeeren kan Jo Claes opvolgen als winnaar van de belangrijkste misdaadliteratuurprijs van de Lage Landen. Stille grond verscheen in 2015 bij uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen) en is de derde thriller van de Torhoutse. Voor haar thrillerdebuut werd ze in 2013 al bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs.

Maar de concurrentie is groot: Verhoef is al voor de vijfde keer ge-nomineerd voor de Gouden Strop en Berg kan de onderscheiding voor de tweede keer winnen.

In totaal waren er 97 inzendingen. De Gouden Strop, die aan zijn 30ste editie toe is, is goed voor 10.000 euro en een beeld van Marianne van den Heuvel.

Op 2 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.

Archief 'Het Liegend Konijn' naar Antwerpse Letterenhuis

Het archief van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn is gisteren plechtig overgedragen aan het Antwerpse Letterenhuis. Jozef Deleu, hoofdredacteur van Het Liegend Konijn en uitgever André van Halewyck besloten onlangs alle correspondentie en materiaal van de eerste dertien jaargangen (2003-2015) daar onder te brengen, zodat onderzoekers het kunnen raadplegen. Het archief bevat de correspondentie van de redacteur met 315 dichters die aan het tijdschrift hebben meegewerkt. "Het geeft een beeld van de manier waarop het tijdschrift tot stand komt en biedt een uniek overzicht van de rijkdom en de diversiteit van de hedendaagse poëzie", aldus Deleu. Het was Philip Heylen, Antwerps schepen van Cultuur, die op het 'Schoon Verdiep' deze schenking in ontvangst nam. Leen Van Dijck, directeur van het Letterenhuis, noemde het archief "een uitzonderlijk waardevolle aanwinst". Inmiddels zet Het Liegend Konijn zijn zoektocht verder naar nieuw dichterstalent. Half april verscheen bij Uitgeverij Polis het eerste nummer van de 14de jaargang van het tijdschrift. Het bevat "uit het nest geroofde poëzie" van dertig dichters.

uitgeverijpolis.be, hetliegendkonijn.be

► Bij de gloednieuwe eenmansuitgeverij Oevers verschijnen twee vertalingen van boeken over Arsène Lupin, de Franse gentleman-in- breker. Arsène Lupin, gentleman-inbreker en Arsène Lu- pin versus Herlock Sholmes zien op 13 mei het licht in een oplage van duizend exemplaren. Ook Georges Simenon, een van de meest gelezen en bewonderde schrij- vers aller tijden, is terug. De Bezige Bij brengt een groot deel van de beklijvende Maigrets en aangrij- pende psychologische romans van Simenon opnieuw uit, veelal in nieuwe vertalingen. Op 13 mei verschijnen De trein en Weduwe Couderc, en twee mis- daadromans met com- missaris Maigret in de hoofdrol: Maigret en het dode meisje en De kop van een man. Ter gelegenheid van de verschijning van de Maigrets en de Lupins organiseren beide uitgeverijen een woorden- strijd. Twee Vlamingen, Lupin-liefheb- ber Bart Van Loo (die het voorwoord schreef voor de twee Lupinboeken) en Maigret-vertaler Kris Lauwerys kruisen de degens over wie de meeste roem verdient: het personage van Maurice Leblanc of dat van Georges Simenon? Het twistgesprek vindt plaats op vrijdag 13 mei bij boekhandel Scheltema op het Rokin in Amsterdam.

► Vanavond om 20 uur gaat Christophe Veke- man in de Vooruit de poëtische toer op. Hij is vooral bekend als
romanschrijver, maar zijn twaalfde boek is deze keer een dichtbundel. Dit is geen slaapkamer meer nu verschijnt bij De Arbeiderspers. Christophe Vekeman verkeert bij zijn boekpresentatie in het uitmuntende gezelschap van de be- faamde Nederlandse dichteres Tjitske Jan- sen en de cultpoëet Wouter Steyaert.

► Op dinsdag 17 mei presenteert ook Ant- werpen Boekenstadcoördinator Michaël Van- debril zijn tweede poëziebundel New Romantics (uitgeverij Polis) in de Antwerpse Arenberg- schouwburg. De nieuwe bundel ademt de geest van romantische
dichters als Baudelaire, Rilke en Gilliams en verwijst tegelijkertijd naar new wave en synthpop van eind de jaren 70 en begin jaren 80, à la Japan, Utravox, Duran Duran en Visage. De voorstelling gaat ge- paard met een speciale editie van het pikante Poëziebordeel, met onder meer deelname van Charlotte Van den Broeck, Ruth Lasters, Stijn Vranken en Lotte Dodion.

► De drie genomineer- den voor de ANV Debutantenprijs zijn bekend. Het gaat om drie Nederlandse auteurs: Mohammed Benzakour (De koning komt), Hugo Blom (Een kleine moeite) en Inge Schilperoord (Muidhond). Lezers in Nederland en Vlaande- ren bepalen uiteindelijk wie van deze drie de ANV Debutantenprijs van 7.500 euro opstrijkt. De prijs wordt op 25 september uitgereikt.

► Een sprookjesboek dat ooit eigendom was van Anne Frank is in New York voor 62.500 dollar (ruim 55.000 euro) geveild. De hui- dige waarde van het boek, dat sprookjes bevat van Grimm, waaronder Sneeuw- witje en Hans en Grietje, werd geschat op 20.000 á 30.000 dollar. Het boek is gekocht door het Tweede Wereldoorlog- museum in Boston (Verenigde Staten), meldde veilingorgani- sator Swann Auction Galleries. De koper laat weten dat het voor het eerst in twintig jaar is, dat er iets te koop is dat in handen was van Anne Frank. Op de eerste bladzijde van het boek had Anne Frank haar naam en die van haar zusje ge- schreven. Ze liet het achter toen ze tussen juni 1942 en augustus 1944 moest onderdui- ken voor de nazi's in het Achterhuis in Am- sterdam.

► 'Het was mooi om te zien hoe schrijfster Connie Palmen afgelopen maandag- avond de Libris Literatuurprijs won, het was schrijnend om te zien hoe ze na het winnen van de prijs werd gereduceerd tot vrouw. De presentator van Nieuwsuur legde Connie Palmen voor of de jury barmhartig was geweest nu zij - een vrouw - de prijs ge- wonnen had', reageert schrijver Jan van Mersbergen verontwaardigd op zijn blog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234