Woensdag 16/10/2019

Vlaamse filmregisseurs boycotten uitreiking van eerste PRIME Awards

BRUSSEL

Met de nieuwe PRIME Awards, die gisteren voor het eerst werden uitgereikt, wilde de betaalzender de rijkdom aan Vlaamse films en talent in de spotlight plaatsen. Maar de Vlaamse regisseurs bleven massaal afwezig uit protest tegen een reeds jarenlang aanslepend dispuut rond auteursrechten met Telenet, het moederbedrijf van PRIME.

Tijdens de eerste ceremonie, die gisterenavond georganiseerd werd in de studio van Videohouse in Vilvoorde, werden drie prijzen uitgereikt. De PRIME Star Award voor de ‘beste Vlaamse film ooit’ werd, op basis van een publieksenquête uitgereikt aan de overspelthriller Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw. De PRIME Press Award ging naar Aanrijding in Moscou van Christophe Van Rompaey en de PRIME Lifetime Achievement Award werd door een vakjury toegekend aan regisseur-producent Roland Verhavert (°1927), bekend van o.m. De Loteling,Rolande met de Bles, Pallieter en Brugge die Stille. De uitreiking die gisterenavond op televisie werd uitgezonden, niet enkel voor PRIME-abonnees maar voor alle Telenet Digital tv-kijkers, was eerder aangekondigd als “een wervelende tv-show, die de winnaars zal huldigen en de Vlaamse film in zijn totaliteit in de spotlight zal plaatsen”.

In de clinch rond auteursrechten

Maar veel regisseurs om in de schijnwerpers te zetten, waren gisteren niet aanwezig in Vilvoorde. Enkele tientallen filmmakers hadden op voorhand in een brief, onder de collectieve naam ‘Regisseurs van Vlaanderen’, aan de Telenetdirectie laten weten waarom zij besloten hadden niet op de uitnodiging van PRIME te zullen ingaan. In dat schrijven werd duidelijk gemaakt dat zij weliswaar elk initiatief ter versterking van het imago van de Vlaamse film toejuichten, maar dat zij het toch wel een beetje merkwaardig en zelfs cynisch vonden dat dit initiatief uitgaat van PRIME, een dochter van Telenet. En laat het nu net Telenet zijn dat sinds oktober 2006 met enkele auteursverenigingen (en dus ook met de regisseurs en scenaristen die daar lid van zijn) in de clinch ligt in verband met de auteursrechten, die weliswaar door de Telenetklanten betaald worden, maar waarvan de ondertekenende filmmakers zich afvragen wat er met die miljoenen euro’s gebeurt. Ook het feit dat zij, ondanks het stijgende en door Telenet graag gecommuniceerde succes van VOD (video-on-demand), zelf nog steeds geen euro ontvangen hebben, zit hen duidelijk dwars.In die context kunnen de regisseurs het ook maar matig appreciëren dat PRIME, in de aanloop naar de prijsuitreiking van gisteren, sinds medio september de Vlaamse films uit de shortlist van 50 titels heeft uitgezonden, maar dat van hen verwacht werd dat zij hun films “voor de gelegenheid gratis ter beschikking zouden stellen aan... een betaalzender”.De protestbrief aan Telenet werd, op enkele uitzonderingen na, door zowat elke Vlaamse filmregisseur ondertekend: van Nic Balthazar over Robbe De Hert, Geoffrey Enthoven en Marc Didden tot Felix van Groeningen; van Patrice Toye over Pieter Van Hees, Harry Kümel en Hans Herbots, tot Willem Wallyn; van Fien Troch over (prijswinnaar!) Christophe Van Rompaey, Julien Vrebos en Tom Barman tot Jan Verheyen, enzovoort, want het hierboven geciteerde namenlijstje is niet exhaustief. “Enerzijds door PRIME uitgenodigd worden voor een feestje en anderzijds door Telenet gedagvaard worden voor de rechtbank lijkt mij geen gelukkige combinatie”, aldus één van de ondertekenaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234