Dinsdag 23/07/2019

Vlaamse film staat centraal op Filmfestival Oostende

De vijfde editie van het Filmfestival Oostende moet er een worden met een eigen smoel. 'Master' Peter Van den Begin selecteerde films met acteurs die hem inspireerden - van Pacino over Cassavetes tot Sellers - en de Vlaamse film komt meer dan ooit in de spotlights. Zo wordt dit jaar zelfs de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uitgereikt in Oostende.

Op vijf jaar tijd is het Filmfestival Oostende van het kleine broertje van het Internationaal Filmfestival Gent uitgegroeid tot een evenement van belang. De grote ommekeer kwam er vorig jaar. Toen werd de volgspot resoluut gericht op films van eigen bodem. Zo riep organisator Peter Craeymeersch de Vlaamse Filmprijzen in het leven. "Daardoor hebben we definitief een eigen smoel gekregen", zegt hij. "Dat de aandacht vooral naar de Vlaamse film ging, werd geapprecieerd door het publiek en de sector. Ik vergeet nooit hoe geëmotioneerd winnaar Wouter Hendrickx reageerde toen hij de prijs voor beste acteur in ontvangst mocht nemen. Toen wist ik: 'Dit zit goed.'"

Toch weerklonk ook gemor. Zo liet regisseur Jan Verheyen in zijn dankwoord voor zijn Box Office-prijs doorschemeren het te betreuren dat de jury niet helemaal de smaak van het brede publiek gevolgd had. Die jury bestond toen louter uit mensen uit de filmwereld. In samenspraak met de organisatie maakt master Peter Van den Begin, die de jury voorzit, daar nu komaf mee. Hij wil er mensen uit andere kunstvormen bij. "Kwestie van de blik te verruimen. Een filmjury samenstellen in Vlaanderen is sowieso een moeilijk gegeven. Al snel kom je steeds bij dezelfde mensen uit. Met een jury uit verschillende sectoren vermijd je bovendien niet alleen vriendjespolitiek, je krijgt ook een grotere botsing van meningen." Maar ook dit jaar wordt het moeilijk kiezen. Want: hoe een arthousefilm als En waar de sterre bleef stille staan van Gust Van den Berghe vergelijken met een publieksfilm als Zot van A van Jan Verheyen? In totaal zijn er twaalf films - zij die tussen augustus vorig jaar en juli dit jaar uitkwamen - in de running. Er komen dit jaar ook twee prijzen bij: Beste Director of Photography en Beste Muziek.

Het belang van de Vlaamse Filmprijzen kan volgens Van den Begin nauwelijks onderschat worden. "In Vlaanderen worden we vlug ongemakkelijk van rode lopers en glamour en glitter. Ten onrechte, want dat hoort gewoon bij een volwassen filmsector. En die hebben we. Ons filmlandschap kan de vergelijking met het Nederlandse doorstaan."

Geel en zwart

Op de Vlaamse Filmprijzen, die dit jaar bewust als top of the bill op de slotavond van het festival geprogrammeerd staan, reikt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uit. "Een mooie erkenning en het bewijs dat de Vlaamse Filmprijzen als referentie dienen voor de toekomst", vindt Craeymeersch.

Ook de programmering kleurt deels geel en zwart. Zo opent het festival met Hasta la vista, de nieuwe film van Geoffrey Enthoven over drie jonge mannen met een handicap die in Spanje op zoek gaan naar lust en liefde. Daarnaast gaat ook Quixote's eiland in première, het langspeeldebuut van documentairemaker Didier Volckaert en worden een rist kortfilms van jong Vlaams talent getoond.

Inspirerend

De selectie van master Van den Begin is dan weer uitgesproken internationaal. Hij koos voor films met acteurs die hij bewondert en die hem inspireerden. Dat gaat van Al Pacino tot Michel Piccoli en van Denis Lavant tot Pete Postlethwaite. De acteur centraal: Van den Begin vond het een logische keuze. "De acteur is de directe tussenpersoon tussen publiek en verhaal. Hij is diegene die ontroering teweegbrengt en inspireert. Een acteur is de laatste schakel in het hele filmproces, maar misschien wel de belangrijkste."

En loopt er ook een rode draad van Peter Sellers via John Cassavetes naar Philip Seymour Hoffman? "Het zijn acteurs die zichzelf steeds heel erg meenemen in hun vertolkingen en tegelijk een grote verscheidenheid aankunnen. Je gelooft hun personages honderd procent, maar herkent ook de acteur die aan het spelen is. Dat soort transparantie: ik vind dat schoon." De 'masterselection' is nog niet rond, maar de films Mauvais sang met Michel Piccoli, Les amants du Pont-Neuf met Denis Lavant en Hannah and her Sisters met Michael Caine staan zeker op het programma.

Filmfestival Oostende, van 2 tot en met 10 september op verschillende locaties in Oostende. Alle info op: www.filmfestivaloostende.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden