Maandag 08/08/2022

AchtergrondMondmaskers

Vlaamse expert pleit voor mondmaskers vanaf 6 jaar. Dit is waarom de roep steeds luider klinkt

Janne (13) en Ninte (9). Beeld Photo News
Janne (13) en Ninte (9).Beeld Photo News

Een kind van 11 jaar mag zonder mondmasker naar school, naar de jeugdbeweging of vrolijk gaan spelen met vriendjes. Een kind van 12 mag dat allemaal niet meer, sinds de laatste verstrenging van de coronamaatregelen. ‘Die leeftijd is een kunstmatige grens’, zegt kinderlongarts Marc Raes. ‘Terwijl er eigenlijk geen reden is om de mondmaskerplicht niét te verlagen tot 6 jaar. Dat is tenminste duidelijk.’

Sven Spoormakers

“Het is gewoon oneerlijk.” Janne Stroobants (13) snapt het niet meer, en met haar waarschijnlijk een heleboel leeftijdsgenoten: waarom mag zij niet meer naar de jeugdbeweging en de vioolles, en haar zus Ninte (9) wél? Waarom moet zij sinds deze week op de speelplaats een mondmaskertje dragen, en haar zus niet? Het leidde gisterochtend in Halen al tot een stevige discussie aan de ontbijttafel, zoals op vele plaatsen in Vlaanderen, ongetwijfeld. Want er zijn een pak gezinnen waar het ene kind ouder dan 12 is, en het andere jonger.

“Ik begrijp best dat er strenge maatregelen nodig zijn. Ik ben daar helemaal niet tégen”, zegt Janne. “Maar niemand kan mij uitleggen wat voor verschil het maakt voor de besmettingen dat ik de hele week op school bij mijn vriendinnen ben en dat ik op zondag dan niet naar de Chiro mag met dezelfde vriendinnen. Uiteindelijk heeft onze Chiro nu beslist om voor iedereen tijdelijk te stoppen, maar eigenlijk mag het van de overheid nog.”

Wie jonger is dan 12 mag nagenoeg alles nog — naar school zonder masker, sport, jeugdbeweging, samen spelen. Wie ouder is, mag haast niets meer sinds de laatste verstrenging. “Tussen een kind van 11 en eentje van 13 jaar is er fysiek of mentaal niet zo’n groot verschil. De grens van 12 jaar is inderdaad wat kunstmatig en wordt vooral bepaald door de leeftijd waarop men overstapt van de lagere naar de middelbare school”, zegt professor Marc Raes, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde en kinderlongarts aan het Jessaziekenhuis in Hasselt.

Wetenschap weet het ook niet

De wetenschap is er ook nog altijd niet uit, of kinderen Covid-19 net zo snel oplopen en verspreiden als volwassenen. Tijdens de eerste golf was de consensus nog dat kinderen minder last hebben van het virus en dat hun rol bij de verspreiding ervan marginaal was. Onderzoek in vakblad ‘Nature Medicine’ toonde toen, op basis van een wiskundig epidemisch model op Covid-data uit China, Italië, Japan, Singapore, Canada en Zuid-Korea, dat het risico op besmetting bij 20-plussers dubbel zo groot is als bij wie jonger is dan 20.

“Het virus ziet geen verschil tussen een kinderlichaam en dat van een volwassene: ze zijn net zo ontvankelijk als iedereen”, zegt Raes. “Maar jonge kinderen geven het inderdaad minder frequent door, dat blijft de consensus. Waarom deze kinderen het virus meer dan volwassenen bij zich houden, is nog altijd een mysterie. Waarom ze er minder ziek van worden dan volwassenen — het aantal kinderen op intensieve zorg in de eerste golf was op twee handen te tellen — is ook nog niet volledig bekend. Er zijn hypothesen dat het immuunsysteem van een kinderlichaam mogelijk een minder felle ontstekingsreactie vertoont op Covid-19, dat ze bepaalde receptoren in mindere mate hebben, of dat ze nog een (rest)immuniteit hebben tegen andere coronavirussen, waarmee ze vroeger reeds besmet werden.”

Elders zijn ze strenger

Intussen hebben een aantal Europese landen de grens van 12 jaar voor coronamaatregelen al verlaagd. In Spanje is al sinds de zomer het dragen van een masker op school verplicht voor kinderen vanaf zes jaar. In Portugal ligt die grens op 10 jaar. In Italië is het dan weer overal verplicht voor kinderen ouder dan 6. In Frankrijk woedt de discussie nu volop en pleiten een aantal vooraanstaande virologen om de geldende maatregelen vanaf 6 in plaats van 12 jaar op te leggen.

“Ik ben ook eerder vóór dan tegen maskers, ook voor kinderen onder 12 jaar”, zegt professor Raes. “Op voorwaarde dat ze het op een correcte manier kunnen dragen en enkel in omstandigheden waar het masker doeltreffend is. De WHO zegt dat het zelfs voor kinderen vanaf 6 jaar kan worden overwogen. Het lijkt mij praktisch niet geheel onmogelijk: ik zie in mijn praktijk meer dan eens min-12-jarigen die fier hun masker dragen. Bovendien: hoe meer uniformiteit, hoe meer duidelijkheid. En dat is voor iedereen goed.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234