Donderdag 27/02/2020

Update

Vlaamse en federale regeringen zetten ratificatie CETA in gang

Beeld AFP

De federale ministerraad stemt nu ook officieel in met het CETA-vrijhandelsakkoord dat eind vorig jaar werd bereikt tussen de Europese Unie en Canada. De regering heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd. De tekst moet nog groen licht krijgen van de Kamer. Eerder op de dag schaarde ook de Vlaamse regering zich achter een ontwerpdecreet voor de ratificatie van het CETA.

De Vlaamse regering keurde vandaag een ontwerpdecreet goed voor de ratificatie van het CETA, het veelbesproken handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada dat lange tijd op weerstand van de Waalse regering botste. Oppositiepartij sp.a noemt de goedkeuring "voortvarend en deloyaal". "De verschillende regeringen van ons land hadden afgesproken om op een advies van het Europees Hof te wachten."

Na jarenlange onderhandelingen ondertekenden Europa en Canada het handelsverdrag in oktober vorig jaar. Aan die ondertekening gingen enkele spannende weken vooraf. Ons land kon niet instemmen omdat de Waalse regering daarvoor een veto stelde. De PS-cdH-ploeg van Paul Magnette had onder meer problemen met het arbitragesysteem, waarmee geschillen tussen bedrijven en overheden beslecht zouden worden.

Na toevoeging van een 'interpretatieve verklaring' gaf de Waalse regering toe. De verschillende Belgische regeringen sloten daarenboven een onderling akkoord. Daarin stelden ze onder meer dat ze aan het Europees Hof gingen vragen of CETA verenigbaar is met de EU-wetgeving.

De federale regering zou dat advies nog moeten vragen. Intussen heeft de Vlaamse regering al een eerste stap in de ratificatieprocedure gezet. De tekst volgt nu een adviesprocedure, komt vervolgens terug op de Vlaamse regeringstafel en moet dan naar het Vlaams Parlement. Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet de principiële goedkeuring vrijdag "het signaal geven dat de Vlaamse regering onverkort achter het CETA staat".

Erg belangrijk voor Vlaanderen
"Voor Vlaanderen is dit handels- en investeringsakkoord met Canada uitermate belangrijk. Vlaanderen voerde in 2015 voor 1,8 miljard aan goederen uit naar Canada. Vorig jaar hebben we ook vier nieuwe Canadese investeringen in Vlaanderen mogen registreren. Een snelle Vlaamse ratificatie is het beste signaal aan al onze handelspartners, en Canada in het bijzonder, dat Vlaanderen een open economie is die geen muren optrekt, maar met vertrouwen aan vrije en eerlijke handel doet op basis van degelijke en moderne handelsregels", zegt Bourgeois.

Sp.a-parlementslid Güler Turan vindt de houding van de Vlaamse regering "deloyaal" en "voortvarend". "In het intra-Belgisch akkoord is afgesproken om het advies van het Europees Hof van Justitie af te wachten. Bovendien kan België het verdrag enkel ratificeren als alle parlementen dat doen. Waarom moet het dan zo snel-snel?", zegt Turan.

"Het Handelsakkoord met Canada (CETA) kan er niet snel genoeg komen", zegt Bourgeois. "Vlaanderen leeft van de export: 1 op 6 van de werknemers is er afhankelijk van. Door dit handelsverdrag vallen zowat alle handelsbelemmeringen weg."

"De uitspraak van het Europees hof kan nog een tijdje op zich laten wachten", aldus nog Bourgeois. "Intussen loopt in vele Europese landen het ratificatieproces. Dit remt dus ook Vlaanderen niet af om alvast ons legistiek proces in gang te zetten, dat heeft immers ook zijn tijd nodig. Wij zijn voor vrijhandel, wij gaan ons niet laten afremmen door de 'Trumpiaanse' neigingen bij sommige politici."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234