Woensdag 28/10/2020

Vlaamse dopingbestrijding wordt strenger meT meldplicht en 700 controles buiten competitie

Professor Delbeke (UGent): 'Als sporters denken dat ze niet tegen de lamp zullen lopen, kunnen ze nog schrikken'

Komende maand al testen op bloeddoping

De Vlaamse Gemeenschap zal dit jaar haar dopingbeleid gevoelig verstrakken. Testen op bloeddoping kunnen al komende maand plaatsvinden, maar de overheid zal vanaf deze zomer vooral het aantal controles buiten de competitie enorm verhogen. Profsporters in Vlaanderen zijn voortaan gebonden aan de meldplicht. Concreet: ze moeten vier uur per dag bereikbaar zijn voor dopingcontroles.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

'In 2005 plannen we liefst 700 dopingcontroles buiten competitie", zo had de Vlaamse Gemeenschap vorig jaar rond hetzelfde tijdstip met veel bombarie aangekondigd. In de praktijk kwam daar niet veel van in huis. Tot nu toe vond slechts twee procent van de ruim 2.200 controles van de Vlaamse overheid plaats buiten wedstrijden. Het team Medisch Verantwoord Sporten (MVS), dat in Vlaanderen bevoegd is over het dopingbeleid, wachtte nog op de goedkeuring van nieuwe uitvoeringsbesluiten. De regering gaf pas eind vorig jaar groen licht.

Zo kan de MVS in 2006 wel volop werk maken van de strengere dopingbestrijding. Om de controles buiten competitie beter te organiseren zijn topsporters in Vlaanderen vanaf 1 april gebonden aan een meldplicht. Zowat 500 atleten en clubs moeten via een maandelijks in te dienen lokalisatieformulier meedelen waar ze elke dag bereikbaar zijn, en dat twee uur in de voormiddag en twee uur in de namiddag. Dat kan thuis of op een trainingsoord zijn. Wie weigert of niet opdaagt, riskeert een disciplinaire straf.

Coördinerend arts van MVS Hans Cooman schat dat de administratieve afhandeling van de meldplicht deze zomer rond is. Vanaf dan zal de MVS het aantal controles buiten wedstrijden gevoelig opdrijven tot een zevenhonderdtal per jaar. Oftewel een derde van het totale aantal.

Vanaf volgende maand al zal de Vlaamse overheid bovenop de urinecontroles ook bloedstalen kunnen afnemen. Dat moet helpen in de strijd tegen gemanipuleerd bloed, groeihormonen of gendoping. Het Gentse dopinglab van professor Frans Delbeke is intussen uitgerust en gevalideerd om bloed te controleren. "Binnenkort krijgen we nog proefstalen van het lab van Lausanne. Ik verwacht dat we vanaf april op bloed kunnen testen", zegt Delbeke.

Voorlopig kan het lab alleen exogene bloedtransfusies aantonen. Transfusies met lichaamseigen bloed zijn niet opspoorbaar. De detectie van groeihor- monen laat nog op zich wachten. Delbeke: "Het Wada (Wereldantidopingagentschap) beloofde vorige zomer al kits om groeihormonen te vinden, maar er zijn problemen met de fabricage."

De uitdaging van de dopingvorsers is om in de toekomst gendoping of designerdrugs op te sporen. Het gemodificeerde anabole steroïde thg, bekend van de Balco-affaire, is al opspoorbaar. Maar op de internetmarkt zijn nieuwe illegale wondermiddelen ontdekt. "Op twee van die producten voeren we nu proeven uit", aldus Delbeke. "Als sporters denken dat ze niet tegen de lamp zullen lopen, kunnen ze nog schrikken."

De Vlaamse Gemeenschap maakt verder komaf met de 'doktersbriefjes'. Sommige atleten shoppen bij meerdere artsen om het gebruik van verboden middelen te legitimeren. Voortaan moeten de topsporters de therapeutische noodzaak ervan aantonen. Een comité van onafhankelijke artsen geeft al dan niet zijn fiat. In de pijplijn zit nog een nieuw decreet waarmee de Vlaamse overheid de sancties bij een dopingvergrijp wil conformeren met het Wada. Een eerste vergrijp betekent in principe twee jaar schorsing, een tweede vergrijp levenslang.

Een en ander is gisteren meegedeeld op een informatiedag voor de belanghebbende Vlaamse of Belgische sportfederaties. Ook de voetbalbond was uitgenodigd maar stuurde zijn kat. "Nochtans is het een belangrijke materie die ook het voetbal in eerste of tweede klasse beïnvloed", aldus dopingarts Chris Goossens. "Maar op de voetbalbond zijn ze nu waarschijnlijk allemaal Chinees aan het leren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234