Maandag 21/10/2019

Vlaamse comedy wordt eindelijk serieus genomen

Nederland drukte dit jaar Vlaams komisch talent aan de borst. 'Omdat de Hollanders hun eigen cabaret beu zijn', denkt Deprez

Veel gelachen in het jaar van de aap

Zelfs de serieuze toneelkijker moest het toegeven: hij had in het theater nog nooit zoveel gelachen als het afgelopen jaar. Daalde het aantal Vlaamse theatervoorstellingen in Nederland van 738 naar 642, dan steeg het aantal Vlaamse cabaretvoorstellingen van 25 naar 60.

Brussel

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Onze noorderburen drukten Vlaams talent aan de borst dit jaar: Bert & Roy haalden de finale van het Leids Cabaretfestival, Bert & Aron en Manmanman bereikten de halve finales van Cameretten. Helsen kreeg de beker 'Neerlands Hoop' op de prestigieuze VSCD-cabaretprijzen en Wouter Deprez won de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. "De Hollanders zijn hun eigen cabaret beu gezien", was Deprezs verklaring. Helga Voets van het Leids Cabaretfestival viel die uitspraak bij en zei dat "Nederlanders hun grote smoelen, na de generatie Hans Teeuwen en Theo Maassen, moe zijn". Vlaams cabaret als een exotische lekkernij: absurd, persoonlijk en een sublimering van de underdog.

In Vlaanderen zit comedy op een dubbel spoor: Helsen, die de Kleine Komedie in Amsterdam plat speelde, treedt pas volgende maand voor het eerst op in de Bourla. Pas nadat het stortregent in Amsterdam, druppelt het bij ons. Vlaamse cabaretiers timmeren aan hun carrière in Nederland, boeren er goed en vinden dan de weg terug. Vlaanderen heeft amper een try-outcircuit en te weinig doorgroeimogelijkheden: tussen het café en de grote schouwburgzaal is er niks. Dat euvel is niet nieuw, maar wel pregnanter naarmate meer Vlaamse cabaretiers opstaat en de interesse van het publiek groeit.

"Comedy wordt eindelijk meer en meer serieus genomen in Vlaanderen", zegt Kristof Smet van Bis Produkties. Het tekenendst daarvoor was ongetwijfeld Some Like It Zot, een komediefestival georganiseerd door het 'serieuze' Kaaitheater. Dat beloftevolle initiatief wil de komedie nieuw leven inblazen en ambieert kruisbestuivingen tussen theater en comedy. Uit deze eerste editie bleek dat komedie geen gemakkelijk genre is (De kerstman van tg STAN en Dito'Dito) en dat theater en comedy vooral nog 'naast elkaar' geprogrammeerd worden.

Voor het overige was 2004 vooral een jaar van bevestiging van talent met tournees van Wim Helsen, Wouter Deprez (Moest ik van u zijn) en Manmanman (We zijn niet mooi maar we bestaan). De Schedelgeboorten gingen in première met Rond genoeg en Vitalski was all-round aanwezig, van comedy-punkperformances tot column en terug. Er waren de eerste avondvullende shows van 'stormram' Alex Agnew (Ka-boom) en Wannes & Dries (De terugkeer van Kongo Bill). Busstop vzw bracht het eerste gesubsidieerde comedyproject in Vlaanderen, het magere De Groote Boodschap. Vzw Cirq zocht, na de bingoshow La loteria, opnieuw de grens op tussen kitsch en slechte smaak in het plonsbadspektakel Baden-Baden. In navolging daarvan was er het gelegenheidsproject In de poep doet het pijn waarin Agnew en Thomas Smith dolden met circus, homofobie en stomme film.

Comedy op de buis bleef beperkt. De Vlaamse zenders koesteren elk hun eigen huiskomiek: Geert Hoste (VRT), Raf Coppens (VTM) en Chris Van den Durpel (VT4). Er werd wederom wat geschermd met oneliners en gestoeid met de actualiteit in De rechtvaardige rechters. Kopspijkers, dat VTM in navolging van Nederland 3 in huis haalde, werd na een eerste reeks afgevoerd. Slaat cabaret op tv niet aan, het werkt wel in omgekeerde zin: Bert Kruismans werd de slimste mens ter wereld op TV 1 en trekt zo volle zalen met zijn show België voor beginners.

2005 heeft voldoende troeven om een grand-crujaar te worden met nieuw materiaal van Kommil Foo (Spaak), Helsen (Bij mij zijt ge veilig), Gino Sancti (Après-ski), Deprez (Binnenstebuiten) en Neveneffecten (Zinloos geweldig). En voor wie er geen genoeg van kan krijgen: eind januari komt het concours van Humorologie eraan, waarin een verse lichting talent dingt naar de zotskap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234