Zondag 04/12/2022

Staking cipiers

Vlaamse cipiersbonden dreigen: "Desnoods sluiten we alleen akkoord"

Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis. Beeld Photo News
Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis.Beeld Photo News

Als de Franstalige cipiersvakbonden blijven dwarsliggen, zetten hun Nederlandstalige collega's mogelijk alleen hun handtekening onder het voorstel van justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat is voldoende om zijn plan in uitvoering te brengen. "Het zou bijzonder jammer zijn, maar wij kunnen niet blijven wachten op extra personeel."

Roel Wauters

Al meer dan drie weken duurt de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen. Vanavond om 17.30 uur zit minister Geens opnieuw samen met de bonden om eindelijk uit de impasse geraken. Als het van de Nederlandstalige bonden afhangt, is een akkoord binnen handbereik.

"Desnoods gaan we verder zonder onze Franstalige collega's", zegt Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV. Gino Hoppe van de socialistische bond zit op dezelfde lijn: "Het zou niet goed zijn voor het land, maar ook wij maken die overweging."

Aanpassing shiftensysteem

Bij een eerdere vergadering gisteravond deed Geens een aantal nieuwe toegiften. Zo beloofde hij dat er 75 extra personeelsleden worden aangenomen, bovenop de 405 die al eerder waren toegezegd. "Wat het aantal personeelsleden betreft, zitten we in de buurt van het plan uit 2014", zegt Dudal. De Franstalige bonden eisen al dagen dat er wordt teruggekeerd naar dat plan.

Tegelijk willen ze niet weten van de "nieuwe manier van werken". Het shiftensysteem, waarbij er dag en nacht zowat evenveel cipiers aanwezig moeten zijn, wordt omgevormd tot een meer efficiënte uurregeling. De bezetting zou worden geconcentreerd op de drukste momenten. Zo kan er bezuinigd worden op het aantal personeelsleden.

Het verlies aan premies voor avond- en nachtwerk premies wordt gecompenseerd door het invoeren van de 'flexpremie'. Die trok Geens gisteren nog lichtjes op.

Extra garanties

De minister maakte gisteren een extra opening: elke gevangenis zou zelf kunnen beslissen of die "nieuwe manier van werken" wordt ingevoerd of niet. Keerzijde daarvan is dat de personeelsbesparingen voor 2017 en 2018 wél worden doorgevoerd, wat de werklast allicht nog zal doen toenemen. Het is twijfelachtig of de Franstalige bonden dit slikken.

Aan Nederlandstalige kant, waar het nieuwe systeem al eerder is ingevoerd, kunnen de bonden leven met het voorstel van Geens. "We gaan straks wel extra garanties vragen over die aanwervingen en de toegekende premies", zegt ACV'er Dudal. "We moeten afwachten wat het overleg oplevert, maar we kunnen niet blijven wachten. We hebben dat extra personeel nodig om de zomer door te geraken."

In principe is een akkoord van één vakbond genoeg voor Geens om verder te gaan met zijn plan. Indien de Nederlandstalige bonden alleen tekenen, wil dat echter niet zeggen dat de staking ook van de baan is. De staking vindt nu enkel in Brussel en Wallonië plaats. Indien ze blijven dwarsliggen, wordt het sociaal conflict een communautair conflict, iets wat Geens absoluut wil vermijden.

De minister zal meer dan waarschijnlijk een eenzijdig akkoord afwijzen. "We zoeken een oplossing voor iedereen, voor het hele land", zegt zijn woordvoerster. "We willen een einde aan de staking, dat is het voornaamste."

De Franstalige bonden waren niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234