Woensdag 28/09/2022

Update

Vlaamse boer verdient 46 procent minder dan gemiddelde werknemer

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Wie voltijds werkt in de Vlaamse landbouwsector verdient in 2013 gemiddeld 23.304 euro. Dat is 46 procent minder dan de gemiddelde loon- of weddetrekkende in Vlaanderen. Zo blijkt uit de jaarlijkse raming van de Boerenbond. De cijfers werden bekendgemaakt tijdens de Nazomerontmoeting van de Boerenbond.

PE Author

Het aantal werknemers in de Vlaamse land- en tuinbouwsector zit al decennia in dalende lijn. Die daling zet zich volgens de raming van de Boerenbond ook door in 2013. Zo zakt het aantal voltijdse arbeidskrachten dit jaar wellicht tot 38.050 ofwel 3,3 procent minder dan in 2012 en ook bijna 10.000 arbeidskrachten minder dan het gemiddelde in de periode 2003-2007.

Mocht Vlaanderen één grote boerderij zijn, dan zou die in 2013 een inkomen van 887 miljoen realiseren. Dat is 2,8 procent minder dan in 2012. Omgerekend bedraagt het inkomen in de sector dit jaar zo'n 23.304 euro. Dat is 46 procent minder dan het gemiddeld inkomen van de loon- en weddetrekkenden in Vlaanderen. "Dat is te laag", zegt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche. "Ik maak me grote zorgen over de winstgevendheid van onze sectoren."

Globaal genomen is voor 2013 sprake van een "normaal jaar", aldus Vanthemsche. Zo is er sprake van een algemene omzetstijging van 4,5 procent, maar ook van een kostenstijging van 5,4 procent. Achter die algemene cijfers gaan grote verschillen schuil. Zo kenden de tomaten- en witlooftelers een bijzonder moeilijk jaar met prijsdalingen van 20 tot 30 procent. Voor wie diepvriesgroenten heeft, belooft het dan weer een goed jaar te worden, met een verwachte omzetstijging van 15 procent. In de sector van de dierlijke productie verwacht men een omzetstijging van 4,3 procent, maar ook is een verschil tussen de positieve resultaten in de melkveehouderijen (omzet +19 procent), de braadkippensector (+10 procent) en de negatieve resultaten in de eiersector (omzet -30 procent).

2014
Boerenbond-topman Vanthemsche blikt ook vooruit naar 2014 en naar de verkiezingen. In de aanloop naar die verkiezingen zal de landelijke beweging (onder andere Boerenbond en Landelijke Gilden) een gezamenlijk politiek memorandum opstellen. De titel van dat memorandum zal "het recht op boeren" worden. Het verhogen van de bestaanszekerheid en het bevorderen van de ontwikkelingskansen voor de land- en tuinbouw zullen daarin centraal staan. Zo vraagt de sector onder meer een einde aan de onzekerheid over de bestemming van landbouwgrond. "Voor land- en tuinbouwers begint bestaanszekerheid met de garantie op de toegang tot grond, voor een ganse loopbaan", aldus Vanthemsche.

Vanthemsche geeft wel een compliment aan de Vlaamse en federale regeringen. Die hebben in moeilijke omstandigheden goed werk geleverd. "Het was niet perfect, dat is het nooit, maar voor de Boerenbond is het glas meer dan halfvol", aldus Vanthemsche. "De globale balans is positief. We hebben kunnen werken in wederzijds vertrouwen".

De Boerenbond-voorzitter deed ook een opvallende oproep om een einde te maken aan het "voortdurend negativisme en de zelfkastijding". "Onze regeringen hebben ons land en onze regio op een behoorlijke manier door de zwaarste crisis die onze generatie heeft meegemaakt, geloodst", klonk het. Maar het werk is voor Vanthemsche ook nog niet af. De regeringen moeten nog hun "last mile" lopen. Zo moet er dringend de aanzet gegeven worden voor een "sociaal-economisch programma voor de toekomst van Vlaanderen en België" met als eerste stap een loonkostenverlaging en een degelijke begeleiding van starters en jonge ondernemers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234