NieuwsEconomie
Vlaamse begroting profiteert van inflatiepiek
De hoger dan verwachte inflatie is een meevaller voor de Vlaamse begroting. Door de inflatiepiek stijgen de ontvangsten sneller dan de uitgaven. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in haar evaluatierapport over de begroting 2022. Volgens de SERV gaat de begroting dit jaar nog wel 2,7 miljard euro in het rood, maar zou dat tekort tegen het einde van de legislatuur zakken naar 919 miljoen euro en zonder de uitgaven voor Oosterweel en het relanceplan Vlaamse Veerkracht zelfs naar 126 miljoen euro. ‘Een gezondere Vlaamse begroting ligt bij ongewijzigd beleid dus in het verschiet’, zegt SERV-voorzitter Hans Maertens.
De Vlaamse begroting blijft kreunen onder de corona-uppercut. De regering-Jambon heeft de ambitie om het structurele tekort van 1,8 miljard euro te halveren tegen 2024 en kondigde daarvoor een pakket van 900 miljoen euro aan besparingen tegen 2024 aan.
Omdat de impact van de coronacrisis, ook economisch, wat langer nazindert dan oorspronkelijk gedacht, zullen de uitgaven in 2022 volgens de SERV 1,6 miljard euro hoger liggen dan voorzien in de ingediende begroting. Maar die extra uitgaven worden grotendeels, voor 1,5 miljard euro, gecompenseerd door de hogere ontvangsten.
Bij die hogere ontvangsten speelt de inflatiepiek een belangrijke rol. Door die hoger dan verwachte inflatie stijgen de ontvangsten van de overheid sneller dan de uitgaven. “De huidige inflatieopstoot is dus een meevaller voor de Vlaamse begroting”, klinkt het.
“Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering door de huidige hoge inflatie sneller dan verwacht weer kan aanknopen bij meer houdbare Vlaamse overheidsfinanciën”, zegt SERV-voorzitter Hans Maertens. “Dat is belangrijk om blijvend te kunnen inzetten op investeringen en een duurzame economische groei waarvan zowel bedrijven als werknemers de vruchten plukken”, aldus Maertens.