Vrijdag 18/09/2020

Vlaamse artsen hebben gedragscode moslimpatiënten

Beeld UNKNOWN

Vlaamse gynaecologen hebben een gedragscode opgesteld voor het geval moslims mannelijke artsen weigeren in geval van wacht of op een spoeddienst. Dat meldt de Artsenkrant, die de code kon inkijken.
"De vrije artsenkeuze is een essentieel recht van iedere patiënt. Maar dat recht is niet absoluut en is niet van toepassing op artsen van wacht of op een spoeddienst". Dat staat in een gedragscode die de Vlaamse gynaecologen zopas goedkeurden.

Incidenten
De gedragscode is een antwoord op de incidenten met moslims die artsen weigeren in ziekenhuizen. Mannelijke artsen worden tijdens hun wachtdiensten steeds vaker geconfronteerd met moslimvrouwen die uitsluitend door vrouwelijke artsen behandeld willen worden. "Vaak zijn het vooral de moslimmannen die met intimiderend gedrag duidelijk maken dat ze geen mannelijke handen aan het bed van hun vrouw dulden", schrijft de Artsenkrant.

Zorg weigeren
Met hun gedragscode willen de Vlaamse gynaecologen nu paal en perk stellen aan die "aberrante wensen". De code komt erop neer dat artsen niet te allen tijde moeten ingaan op het verzoek om een vrouwelijke arts te zien. Tijdens wachtdiensten en in dringende situaties is de vrije artsenkeuze beperkt. Patiënten hebben wel steeds de vrijheid om zorg te weigeren. Ze moeten dat dan schriftelijk verklaren. De gedragscode onderstreept dat de vrije artsenkeuze enkel aan de patiënt zelf toekomt en niet aan partners of familie.

Geen racisme
Bij intimiderend gedrag worden "de gepaste ordemaatregelen" getroffen. "Onze regels hebben niets te maken met racisme of seksisme en ze tasten de vrije artsenkeuze niet aan", onderstreept dokter Johan Van Wiemeersch in Artsenkrant. "Het werd tijd dat het gezond verstand gaat primeren."

Ruime steun
De Vereniging van Vlaamse gynaecologen (VVOG) toetste op voorhand af of de principes maatschappelijk aanvaardbaar waren. De gedragscode kreeg ruime steun. Het Verbond van Belgische Specialisten (VBS) liet weten dat het zich kan terugvinden in de code. En ook de Orde van Geneesheren beoordeelde de code als "inhoudelijk correct". De nationale raad van de Orde overweegt zelfs een aanvulling van de code van plichtenleer in dezelfde zin. Directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding Jozef Dewitte meldde akkoord te gaan met de code. (belga/kh)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234