Maandag 27/09/2021

Update

Vlaamse ambtenaren mogen enkel in Nederlands twitteren

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vlaamse ambtenaren die vanuit hun functie actief zijn op Twitter mogen enkel in het Nederlands tweeten. Dat staat te lezen in het ambtenarenblad Dertien. Het bericht werd opgepikt door de site Journalinks. Het kabinet van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois bevestigt: "De taalwetgeving is wat ze is. Officiële communicatie vanuit de Vlaamse overheid gebeurt in het Nederlands, ongeacht welk kanaal men gebruikt. De taalwetgeving geldt dus ook voor communicatie op sociale media."

In het jongste nummer van het ambtenarenblad Dertien legt Thomas Leys van het Steunpunt Taalwetwijzer uit dat Vlaamse ambtenaren die vanuit hun functie tweets versturen, het Nederlands moeten gebruiken. Wie dat niet doet, riskeert disciplinaire straffen die kunnen variëren van een blaam tot ontslag.

"De taalwetgeving geldt voor alle berichten en mededelingen van de Vlaamse overheid, dus ook voor wat verschijnt op Twitter, Facebook en andere sociale media", aldus Leys. Enkel als het doelpubliek anderstalig is of bij een communicatie in een internationale context is een vreemde taal toegelaten.

Ook anderstalige berichten retweeten kan niet in naam van de Vlaamse overheid. "Voor retweeten gelden dezelfde regels. Als u anderstalige berichten opnieuw tweet, werkt u mee aan het verspreiden van informatie die niet conform de taalwetgeving is opgesteld", aldus Leys.

"Taalwetgeving is wat ze is"
Het kabinet van Vlaams minister Bourgeois bevestigt dat de taalwetgeving ook van toepassing is op de communicatie van Vlaamse ambtenaren op sociale media zoals twitter. "Wie namens de Vlaamse overheid communiceert, moet dat in het Nederlands doen. Of dat nu via brochures is of via Twitter maakt geen verschil. De taalwetgeving is wat ze is", luidt het.

Het kabinet verduidelijkt dat de wetgeving enkel geldt voor boodschappen die ambtenaren vanuit hun functie verspreiden. "Wat mensen privé doen, is natuurlijk een andere zaak." Als privépersoon mag een ambtenaar met andere woorden twitteren in de taal die hij/zij kiest.

"Absurde regelneverij"
Elisabeth Meuleman, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, begrijpt niet waarom Vlaamse ambtenaren in functie enkel in het Nederlands mogen tweeten. "Met dit soort absurde regelneverij isoleert Vlaams minister Bourgeois onze tienduizenden ambtenaren op een eiland in de sociale mediawereld", aldus Meuleman.

Meuleman hekelt de beperkingen op het verspreiden van anderstalige tweets. "Vlaanderen boert achteruit en deze eilandmentaliteit is daar een van de oorzaken van." De Groen-politica spreekt van een "overdreven controlezucht" en "het soort gecrispeerde omgang met de digitale wereld die we zien in landen die alles onder controle willen houden, zoals China".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234