Woensdag 29/09/2021

NieuwsPolitiek

Vlaamse ambtenaren met handicap geraken moeilijk hogerop

Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege (CD&V). Beeld Thomas Sweertvaegher
Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege (CD&V).Beeld Thomas Sweertvaegher

Vlaanderen zorgt ervoor dat minstens 1 procent van zijn personeel uit mensen met een handicap of een chronische ziekte bestaat. Doorgroeien naar een hogere functie is echter onmogelijk. ‘Schrijnend’, zegt Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege (CD&V).

Om de diversiteit onder haar personeel te vergroten, voorziet de Vlaamse overheid een uitzondering voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Bij hun aanwerving moeten deze personen geen vergelijkende selectie doorstaan met andere kandidaten. Ook worden ze door een speciale dienst geholpen om op voet van gelijkheid met hun collega’s te kunnen functioneren. En als er besparingsdoelstellingen worden opgelegd, worden zij hiervan vrijgesteld.

Toch is hun situatie niet ideaal. Zodra een hogere functie beschikbaar komt, botsen de ambtenaren tegen een plafond. Volgens het Vlaamse personeelsstatuut kan een werknemer pas deelnemen aan een bevorderingsexamen als hij of zij geslaagd is voor een objectief wervingssysteem. Dat betekent dat hun vacature minstens 15 werkdagen kenbaar moet zijn gemaakt, en dat ze een kritische selectieprocedure met interview moeten hebben doorstaan. Daar wringt het schoentje.

“Dit is schrijnend”, zegt Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege (CD&V), die hierover een parlementaire vraag stelde aan minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). “Als deze mensen de ambitie hebben om verder te geraken, worden ze uitgesloten van deze kans. Dat is vreemd, als je weet dat we streven naar emancipatie en gelijke kansen.” De christendemocrate stelt voor om de kandidaten toch gewoon te laten deelnemen aan bevorderingsexamens, waarbij ze even streng zouden worden beoordeeld als anderen.

Ministers Somers is zich ervan bewust dat sommige ambtenaren op dit moment weinig doorgroeikansen hebben. “Ik heb mijn administratie de opdracht gegeven om hier een oplossing voor te vinden”, laat hij weten via zijn woordvoerder. Dat wordt niet eenvoudig, want in principe zal hun initiële selectieprocedure dan moeten voldoen aan een objectief wervingssysteem.

Volgens Somers past deze aanpassing in de bredere hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut en de ontwikkeling van een modern hr-beleid. Op dit moment lopen daarover gesprekken tussen de regering en de vakbonden. (adb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234