Zaterdag 15/05/2021

Vlaamse advocaten: 'Openbare aanklager moet van zijn verhoog af'

Volkomen onverwacht heeft de Hoge Raad Justitie een advies gegeven bij een vraag die 26 advocaten goed twee jaar geleden stelden. Zij vonden het archaïsch dat de openbare aanklager, die in feite een gewone partij is tijdens een proces, mee op het verhoog zit met de rechter en neerkijkt op de andere advocaten. De Hoge Raad ziet daar echter geen graten in en weigert iets te veranderen. Volgens Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde Vlaamse Balies, is de redenering van de Hoge Raad compleet verouderd.

Maakt het echt zoveel uit wie waar zit in de rechtszaal?

Hugo Lamon: "Dat hoger zitten en het feit dat de openbare aanklager samen met de rechters en niet met de advocaten binnenkomt, is natuurlijk een beetje anekdotisch. Maar als je het advies van de Hoge Raad leest, dan merk je dat de redenen waarom zij die symboliek willen behouden veel fundamenteler zijn. Zij gaan ervanuit dat de openbare aanklager niet zomaar een gewone partij is en dat is een verouderde visie op de functie van het parket."

Maar de openbare aanklager treedt toch op in het openbaar belang en is in die zin toch niet een partij als de andere?

"In een rechtszaak beslist de rechter. De openbare aanklager brengt net zoals de burgerlijke partij en de beklaagde argumenten aan. Er is geen enkele reden om hem op een andere plaats dan de andere partijen te zetten. Bij de burger wekt dat ook een totaal verkeerde indruk als hij een rechtszaal binnenkomt: het lijkt alsof de openbare aanklager mee beslissingsrecht heeft en dat is totaal niet het geval. Dat de rechter hoger zit, daar hebben we geen problemen mee, maar de openbare aanklager moet niet naast hem zitten."

Als de Hoge Raad rekening houdt met de nieuwe opvatting over parketten, dan halen ze de openbare aanklager van zijn verhoog af volgens u?

"Absoluut. Vroeger had de openbare aanklager in België in het Hof van Cassatie het laatste woord en nam hij zelfs deel aan de beraadslaging. Dat is ook al afgeschaft. Het is duidelijk dat het parket een hele andere rol heeft dan in de negentiende eeuw, en dat is waar de Hoge Raad aan blijft vasthangen."

Volgens de Hoge Raad is het ook een kwestie van veiligheid: openbare aanklagers moeten langs een aparte deur binnenkomen, anders lopen ze meer risico.

"Ik heb nog nooit geweten dat een openbare aanklager aangevallen werd. En mocht dat toch gebeuren, dan denk ik niet dat binnenkomen door een andere deur dan de overige advocaten daar enig verschil in zal maken." (KH)

'Redenering van Hoge Raad Justitie is compleet verouderd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234