Zaterdag 25/01/2020

Vlaams Stripcentrum in Antwerpen VIERT 25-JARIG BESTAAN MET TENTOONSTELLINGEN EN VERZAMELBEURZEN

'Om te kunnen overleven hebben we een stripwinkel geopend. Je kunt niet je hele leven kaas- en wijnavonden blijven organiseren of stickers verkopen'

'We zijn begonnen met vijf Rode Ridders'

Aan de ingang zit een montere Marsupilami in een stukje oerwoud. Naast de trap zijn de Smurfen druk doende in hun smurfendorp. Stripliefhebbers moeten zich hier thuis voelen. Het Vlaams Stripcentrum in Wilrijk viert dit weekend zijn 25-jarig bestaan met tentoonstellingen, beurzen en een poppenkast.

Antwerpen

Van onze verslaggever

Marc Schoetens

'Wij zijn er niet alleen voor de fanatici. We krijgen liever hele families over de vloer", zegt voorzitter Frank Bogaerts van het Vlaams Stripcentrum. "Wij kopen in de eerste plaats alles aan wat Nederlandstalig en betaalbaar is." Bij de jongste telling bleek dat er liefst 33.303 albums in huis zijn. Die kunnen allemaal uitgeleend worden voor 20 eurocent per stuk.

Het Stripcentrum is echter meer dan zo maar een bibliotheek. Er zijn onder andere ook een infotheek met naslagwerken, een afdeling met Amerikaanse comics, een antiquariaat en een winkel waar strips, gadgets en curiosa te koop zijn. De stripbakken met Donald Ducks en Debbies zijn verlaagd, zodat de kleinsten er makkelijk bij kunnen.

Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat het Stripcentrum vier dagen per week open is. "Onze roots liggen bij de chiro van Wilrijk", zegt Bogaerts. "Vijfentwintig jaar geleden zat ik in de leiding van Jong Valaar die ook een jeugdhuis hadden. We vroegen ons af hoe we ook niet-georganiseerde jeugd konden aantrekken. Veel jongeren denken immers dat er in zo'n jeugdhuis niets te beleven valt dat hen kan interesseren. Ik kreeg plots een idee toen ik in de dagbladwinkel zag dat de hele reeks van oude, ongekleurde Rode Ridders in herdruk waren. Als kind was ik daar dol op. Ze lagen opnieuw in de winkel voor 25 frank per stuk. 'Waarom beginnen we niet met een stripbibliotheek voor jongeren?', dacht ik en ik kocht er elke week vijf. Dat was alvast een begin van een nieuwe activiteit in ons jeugdhuis."

De voorraad strips begon stilaan te groeien. "Een vriend van mijn vader had in zijn winkel een rek met stripboeken staan die hij voor een paar centen uitleende aan jongeren uit de buurt. Met die strips er bij zaten we gauw aan 2.500 exemplaren die we aanvankelijk bij iemand van de chiro bewaarden. Elke woensdagmiddag staken we ze allemaal in plastic bakken en reden we ermee naar het jeugdhuis. Daarna moesten we alles weer inzamelen en terugbrengen naar die jongen thuis."

Zo ging het nog een tijdje voort tot in 1987 de vzw Vlaams Stripcentrum werd opgericht in een huisje van de parochie. "Wij hebben die vzw niet zelf gesticht, maar overgenomen van de oprichters die er de brui aan gaven. Al drie jaar zit het Stripcentrum in een cultuur- en bedrijvencentrum aan de Boomsesteenweg. We betalen 10.000 euro huur per jaar, dat is vrij duur. Alles gebeurt hier met vrijwilligers. Om te kunnen overleven zijn wij intussen ook begonnen met een stripwinkel aan de straatkant. Je kunt niet je hele leven kaas- en wijnavonden blijven organiseren of stickers verkopen. Dat brengt trouwens weinig geld op en de medewerkers krijgen er nog een extra job bij."

Van de stad en het district Antwerpen samen krijgt het Stripcentrum een jaarlijkse subsidie van 10.000 euro, maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. "Het is een jaarlijks struikelblok", zegt Bogaerts. "Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) vond de huur die wij betalen veel te hoog. Na heel wat perikelen is er dan toch een akkoord gekomen om ons 8.000 euro te geven voor de werking en 2.000 euro voor de huur. We weten dat de stad het niet breed heeft, maar 10.000 euro, is dat nu echt veel? Wij zijn een aanvulling op het cultureel aanbod van Antwerpen. De twintig medewerkers hebben het bestaansrecht van het Stripcentrum al genoeg bewezen. In de voorbije 25 jaar waren we goed voor 800.000 ontleningen."

Wat het Stripcentrum doet, bestaat niet in andere steden. Bogaerts: "Antwerpen heeft zoveel bekende tekenaars voortgebracht dat het stripcentrum hier op zijn plaats is. Misschien weten weinigen nog dat uitgeverij Dupuis oorspronkelijk Antwerps is. 'Jean Dupuis Zonen en Co' zat in de jaren vijftig in de Ommeganckstraat. In die tijd werd er in Antwerpen nog veel Frans gesproken. Janmaat en de Sinjoor, de voorlopers van Baard en Kale, en ook Robbedoes zijn hier uitgegeven."

Het Stripcentrum is erg trots op zijn Wilrijkenaars die het gemaakt hebben als striptekenaars. "Iedereen kent natuurlijk Jef Nys en zijn geesteskind Jommeke. Die zijn bij de speciale gasten tijdens het komende stripweekend. We kijken ook uit naar de komst van Werner Goelen alias Griffo, een Wilrijkenaar die in de jaren zeventig undergroundstrips tekende bij Ercola en nadien naar het weekblad Robbedoes ging. Momenteel werkt hij aan de beroemde reeks Vlad. Hij woont voltijds op het eiland Tenerife, maar hij heeft ons laten weten dat hij heel vereerd is om naar Wilrijk te komen."

Stripdagen op 19 en 20 maart

De activiteiten concentreren zich op verschillende locaties in het centrum van Wilrijk en liggen op loopafstand van elkaar. Wie gehaast is, kan een beroep doen op de minibusjes die een gratis pendeldienst verzekeren.

In het districtshuis (Bist 1) start vanaf zaterdag een tentoonstelling die een overzicht brengt van de carrière van tekenaar Jef Nys. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan zijn geesteskind Jommeke, die vijftig wordt dit jaar.

In het cultureel centrum De Kern (Kern 18) zijn zaterdag tientallen Vlaamse striptekenaars te gast op een beurs. 's Zondags is het de beurt aan hun collega's uit andere Europese landen.

In de openbare bibliotheek (Bist 34-35) zijn er doorlopend signeersessies van bekende en minder bekende striptekenaars, jeugdschrijvers en cartoonisten.

Uitgeverij Bries en stripverspreiding Pinceel stellen in jeugdcentrum Vizit (Heistraat 34) enkele tekenaars voor.

Van Jan Bosschaert lopen er tegelijkertijd drie tentoonstellingen in kasteel Steytelinck (Sint-Bavostraat 20), de bibliotheek en het cultureel centrum.

In 't Spant (Boomsesteenweg 335) is er een verzamelbeurs van stripfiguren in pvc. Organisator Vlaams Stripcentrum (Boomsesteenweg 337) houdt opendeur, huistekenaar Steven De Rie toont er zijn tekentalent en er loopt een tentoonstelling over de stripgeschiedenis. (MLS)

De activiteiten vinden dit weekend plaats van 10 tot 17 uur en zijn volledig gratis. Alleen voor de poppenkastvoorstellingen van Jommeke in het jeugdcentrum Vizit (Heistraat 34) wordt een entree van 1 euro gevraagd. Het volledige programma van de stripdagen vindt u op www.stripcentrum.org.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234