Woensdag 19/01/2022

Vlaams Parlement maakt ruzie over zware agenda

Het Vlaams Parlement in Brussel. Beeld BELGA
Het Vlaams Parlement in Brussel.Beeld BELGA

Dat de werklast in het parlement piekt wanneer het zomerreces voor de deur staat, is niet nieuw. Maar dit jaar ligt er in het Vlaams Parlement nog zoveel werk op de plank, dat de oppositie het op haar heupen krijgt. Volgens oppositiepartijen Vlaams Belang, Open Vld, LDD en Groen wordt het parlement "herleid tot een stemmachine". Zij wijzen met een beschuldigende vinger richting Vlaamse regering. De meerderheid wendt de kritiek af.

Inge Ringoot

Het is een traditie. Met het zomerreces in zicht moet het parlement nog een stapel decreten goedkeuren. "Het is aan het eind van elk zittingsjaar een beetje drummen, maar dit jaar is het extreem erg", zegt Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem.

In totaal moeten nog meer dan 50 voorstellen en ontwerpen van decreet behandeld worden voor het reces. Normaal gezien sluit het Vlaams Parlement op 11 juli, de Vlaamse feestdag, de deuren, maar omdat er dit jaar nog zoveel werk op de plank ligt, is het niet uitgesloten dat er wordt doorvergaderd op 12 en 13 juli.

Trage besluitvorming
De oppositie is allesbehalve gelukkig met de gang van zaken. "Het is jammer dat men alles nu op een drafje door het parlement wil jagen", zegt Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij. Volgens hem ligt de oorzaak vooral bij de "trage besluitvorming van de regering". Van Rouveroij wijst er ook op dat het parlement soms "met de rug tegen de muur wordt gezet". Hij verwijst daarvoor naar onderwijsdecreten die absoluut nog moeten gestemd worden omdat ze na de zomer moeten ingaan.

Groen-fractieleider Filip Watteeuw: "Ofwel begint de regering te laat aan haar teksten, en dat zou een gebrek aan professionaliteit zijn, ofwel is er binnen de regering zoveel discussie dat men systematisch te laat komt. Ik denk dat het vooral die tweede reden is". De Groen-fractieleider vreest ook dat de snelheid waarmee men nu nog alles wil behandelen de kwaliteit van de wetgeving niet ten goede komt.

Ludwig Caluwé:
Ludwig Caluwé: "De oppositie verwijt ons dus dat we werken? Dat is genoteerd."Beeld BELGA

"Buizen op rapport"
Lode Vereeck (LDD) zegt dan weer dat de regering niet verrast moet zijn als ze in juli "enkele buizen op haar rapport krijgt als ze zelf haar huiswerk niet heeft gedaan". Volgens Vereeck mag de meerderheid er dus niet van uitgaan dat de oppositie de komende weken alles zonder veel tegenstand zal slikken. "Men wil het parlement herleiden tot een stemmachine en men hoopt dat er geen kritische vragen meer gesteld zullen worden, maar dat is buiten de oppositie gerekend", aldus Vereeck.

Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem vindt ook dat het de spuigaten uitloopt. "Het is elk jaar hetzelfde liedje. Maar dit jaar is nog erger dan anders. Men wil alles met de karwats door het parlement jagen". Hij roept ook op tot overleg tussen de oppositiepartijen. "We moeten geen stokken in de wielen steken om stokken in de wielen te steken, maar misschien moeten we wel gezamenlijk bekijken wat wel en niet door de beugel kan".

Hypocriet
Sp.a-fractieleider Bart Van Malderen en CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé wuiven de kritiek van de oppositie weg. "De oppositie verwijt ons dus dat we werken? Dat is genoteerd", reageert Caluwé. Van Malderen noemt de houding van de oppositie ronduit hypocriet. "Dit is het beste bewijs dat de Vlaamse regering werkt. De ene dag zegt de oppositie dat we niet werken, en de andere dat we teveel werken. Als men vindt dat men te veel moet werken, dat men dan een andere job zoekt", sneert de sp.a'er.

Lode Vereeck (LDD):
Lode Vereeck (LDD): "De regering moet niet verrast zijn als ze in juli enkele buizen op haar rapport krijgt als ze zelf haar huiswerk niet heeft gedaan."Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234