Maandag 27/01/2020

Vlaams onderwijs moet zeker 103 miljoen euro besparen

Minister Pascal Smet staat voor een heuse besparingsronde, al wordt er door zijn kabinet nog met geen woord over gerept. Beeld UNKNOWN

103 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Vlaams minister Pascal Smet (sp.a) de komende dagen moet vinden in het onderwijsbudget. Minimaal, want de vakbonden horen waaien dat het wel eens meer zou kunnen zijn. "En dan kan onze goede wil verdwijnen."

In 2010 moet het Vlaams onderwijs 36 miljoen besparen, in 2011 loopt dat bedrag op tot 67 miljoen euro. "De cijfers zijn ons onlangs meegedeeld door het kabinet Onderwijs maar zouden al op tafel gelegen hebben tijdens de regeeronderhandelingen", zegt Jos Van Der Hoeven van de christelijke vakbond COC aan De Morgen. "Het gaat voor onderwijs om relatief kleine inspanningen vergeleken met de totale besparing. Al mag je niet vergeten dat 67 miljoen euro in één jaar ook niet niks is. Omgerekend staat dat gelijk aan 1.400 à 1.500 jobs."

"Toch zijn we bereid om mee te zoeken naar een oplossing", vervolgt hij. "Alleen vang ik op dat er nu al meer inspanningen verwacht worden van onderwijs. Als dat niet is omdat er in totaal meer bespaard moet worden, maar wel om bijvoorbeeld eerder gemaakte plannen in het onderwijs uit te voeren, dan zal die goede wil er niet meer zijn."

De vakbonden zouden, zo werd hen gezegd, in eerste instantie een "catalogus" met maatregelen kunnen inzien: voorgestelde besparingen waaruit "gekozen" kan worden, zeg maar. "Ik weet niet wat er in zal staan maar ik kan mij voorstellen dat het dingen zijn zoals een vertraagde uitvoering van de afspraken rond het vakantiegeld (dat moet tegen 2011 92 procent bedragen, KH) of mogelijk een afbouw van de omkadering", aldus Van Der Hoeven.

Eén of twee uur extra les
In het Franstalig onderwijs werd er gisteren een lesuur gestaakt nadat onder meer aangekondigd was dat leerkrachten in het aso, vanwege besparingen, één of twee uur extra les per week zouden moeten geven. "Zoiets zou hier ook niet bespreekbaar zijn", stelt Raf Deweerdt van de socialistische vakbond ACOD. "Elke lineaire maatregel zal problematisch zijn. Zeker als daardoor de omkadering aangetast wordt." Dat is ook bij de COC te horen: "Laat ons duidelijk zijn: het zal niet moeilijk zijn om de achterban te motiveren om op straat te komen tegen een stijgende werkdruk of een omkadering waar verder op beknibbeld wordt."

Al is het eigenlijk nog te vroeg om nu al over stakingen en betogingen te spreken, zo stellen de drie vakbonden. "Ik wacht de voorstellen af", aldus Luc Van den Bosch van het liberale VSOA, "maar laat me duidelijk stellen dat wij de crisis niet veroorzaakt hebben en er dus ook niet voor moeten opdraaien."

De drie bonden zeggen "hoe sneller hoe liever" het lijstje van Smet te willen inzien. "De tijd dringt", aldus Van Der Hoeven. "Op het einde van volgende week zou de beslissing genomen moeten worden."
Door het kabinet van onderwijsminister Smet kan er nog niet gecommuniceerd worden over de besparingen, zo laat de woordvoerster weten: noch over een eventuele stijging van het bedrag, noch over de inhoud van de maatregelen. (Kim Herbots)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234