Woensdag 07/06/2023

NieuwsPolitiek

Vlaams minister Wouter Beke (cd&v) dient ontslag in: ‘Ik ben geen kille machtspoliticus’

Wouter Beke samen met zijn vrouw en dochter op de persconferentie. Beeld Tim Dirven
Wouter Beke samen met zijn vrouw en dochter op de persconferentie.Beeld Tim Dirven

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (cd&v) heeft zijn ontslag uit de Vlaamse regering ingediend. Dat maakte hij deze avond bekend op een persconferentie.

Herbekijk een deel van de persconferentie:

Wat is er gebeurd?

Geruggensteund door zijn kabinetsmedewerkers, echtgenote en dochter legde de CD&V-minister tijdens de persconferentie uit dat het overlijden van een baby in een kinderdagverblijf in Mariakerke hem “meer heeft aangegrepen dan hij aan de buitenwacht wilde toegeven”.

Ook de dramatische peiling van vorige week, waarin de partij afklokte op 8,7 procent, heeft een rol gespeeld in de beslissing. Met zijn ontslag wil Beke zijn partij naar eigen zeggen “zuurstof geven”.

Beke zegt dat hij nu zal terugkeren naar de Kamer. Hij wil zich ook verder voorbereiden op de lopende parlementaire onderzoekscommissie.

Live
 1. 21:21 12/5/2022

  Steven Matheï moet in de Kamer plaats afstaan aan Beke

  Door de terugkeer van Wouter Beke naar de Kamer, verliest zijn partijgenoot Steven Matheï zijn plaats in het halfrond. De 44-jarige Matheï was bij de federale verkiezingen van 2019 eerste opvolger in Limburg en nam de plaats in van Beke toen die minister in de Vlaamse regering werd, maar ziet nu zijn mandaat vroegtijdig eindigen.

  "Het ontslag van Wouter Beke valt mij zwaar", reageert Matheï op twitter. "In eerste instantie voor Wouter als mens en collega. Daarnaast ben ik dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb."

  Matheï was als Kamerlid vooral actief in de commissie Financiën. Zelf verwijst hij naar zijn werk rond de hervorming van de fiscale voordelen van voetballers en makelaars, rond de Limburgse grensarbeiders, de steunzone Limburg en de afschaffing van de zogenaamde kaasroute.

 2. 20:50 12/5/2022

  'Met het ontslag van Wouter Beke lijkt een politiek conflict bezworen, maar eigenlijk is het de start van een volgende crisis'

  "In de Vlaamse regering ligt er een dossier op tafel dat alle kans biedt om cd&v weer smoel te geven: het stikstofakkoord, waartegen in landelijk Vlaanderen een boerenopstand broeit", schrijft hoofdcommentator Bart Eeckhout. "Voor een cd&v op zoek naar eerherstel is het bijna onmogelijk om dat akkoord ongewijzigd te laten. Met het ontslag van Wouter Beke lijkt een politiek conflict bezworen, maar eigenlijk is het de start van een volgende crisis."

  Lees hier het volledige commentaar

 3. 20:22 12/5/2022

  Politiek reageert: 'Altijd correct en respectvol'

  Verschillende collega-politici reageren op Twitter op het ontslag van cd&v-minister Wouter Beke.

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) "wil Wouter Beke uitdrukkelijk bedanken voor de goede en vertrouwensvolle samenwerking in de voorbije twee en een half jaar. Ik betreur het ontslag van de minister, maar heb er vanuit menselijk standpunt alle begrip voor. Voor de toekomst wens ik Wouter alle succes toe."

  Ook N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever reageerde al op het ontslag.

  Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) laat op Twitter weten dat hij Beke "altijd heeft ervaren als een goede en respectvolle collega, een harde werker en iemand met een sterk maatschappelijk engagement. Ik ben dankbaar dat ik met hem mocht samenwerken."

 4. 19:47 12/5/2022

  PVDA: 'Wereldvreemd'

  Vlaams PVDA-fractieleider Jos D'Haese noemt Wouter Beke in een eerste reactie 'wereldvreemd'. "Geen woord over de verantwoordelijkheid voor alles wat er is misgelopen, geen woord over wat er moet veranderen. Alleen woorden van lof voor zichzelf en een veeg uit de pan voor de pers", zo tweet hij.

  "Zelfs op de persconferentie waar hij zijn ontslag aankondigt, krijgen we alleen een lange lijst verwezenlijkingen te horen. Terwijl net daar het probleem zit: bij het beleid van de afgelopen jaren."

  "Het ontslag van een minister is nooit de doelstelling. Het is hoog tijd dat ons Vlaamse welzijns- en gezondheidszorg beleid een andere richting inslaat", reageert op zijn beurt Jeremie Vaneeckhout, Vlaams parlementslid en kandidaat-voorzitter van Groen.

  Vaneeckhout benadrukt dat er nu een zorgbeleid op maat van iedereen die het nodig heeft moet komen. "Dat vertrekt vanuit de noden van de meest kwetsbaren, vanuit de noden en respect en waardering voor de helden uit de zorg", zegt hij.

  De week van de zorg is volgende week, brengt de kandidaat-voorzitter in herinnering. "Wouter Beke is er de voorbije maanden niet in geslaagd om antwoorden te bieden op de uitdagingen in de sector, met dramatische gevolgen. Een nieuwe minister zal ook echt een ander beleid moeten voeren."

 5. 19:38 12/5/2022

  Beke in ontslagbrief: 'Met hart en ziel ingezet'

  In zijn ontslagbrief die hij vanavond voorlas, zegt Beke dat hij zich de afgelopen 2,5 jaar "met hart en ziel" heeft ingezet voor het departement Welzijn. Beke is naar eigen zeggen bijzonder fier op zijn verwezenlijkingen. "Verwezenlijkingen die nauwelijks de kranten hebben gehaald maar toch wel als mijlpalen beschouwd kunnen worden. En vooral, verwezenlijkingen die voor duizenden mensen echt het verschil hebben gemaakt."

  "Maar het overlijden van een baby in Mariakerke heeft me meer aangegrepen dan ik aan de buitenwacht wilde toegeven. Alleen mijn gezin, mijn familie, enkele medewerkers en goede vrienden hebben kunnen ondervinden hoe zwaar dit de voorbije weken op mij heeft gewogen. Ik ga hier nu niet meer over zeggen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek, een audit en er is een parlementaire onderzoekscommissie."


  Tim Dirven

  "Er zijn daar veel dingen over geschreven. Zaken die me echt geraakt hebben. Beste journalisten, politici zijn ook maar mensen. Op sociale media op een onmenselijke manier aangepakt worden, is blijkbaar part of the job. Maar klassieke media hebben een trechterfunctie. Als ze die niet vervullen, moeten ze niet verschieten dat de samenleving polariseert."

  De peiling van vorige week heeft op iedereen een diepe indruk gemaakt. Op alle militanten. Ook op mij als militant. Als militant moet je je partij dienen. Als je voelt dat belangrijke en positieve beslissingen, zoals ik er een aantal daarnet heb opgesomd, hierdoor ondergesneeuwd worden, dan zet je dit aan tot denken. En tot handelen. En dat is wat ik vandaag doe. In de overtuiging dat dit nu beter is. Omdat onze partij beter verdient. Een groeiende groep mensen plaatst zich in het centrum maar vindt ons in dit centrum niet terug. Wij moeten als partij deze centrumkiezer omarmen. En als deze beslissing hiertoe kan bijdragen dan neem ik die met volle overtuiging."

 6. 19:34 12/5/2022

  Coens: 'Begrip voor de keuze'

  Ontslagnemend cd&v-voorzitter Joachim Coens zegt op Twitter begrip te hebben voor de keuze van Beke. "Ik betreur hoe het gelopen is. Welzijn is een belangrijk departement, waar onder Wouter veel gerealiseerd is. Dank Wouter." Coens kondigde zelf zijn ontslag aan na een desastreuze peiling voor zijn partij.

  Coens' waarschijnlijke opvolger Sammy Mahdi bedankt Beke "voor alle kansen die je mij gaf. Je bent en blijft een grote meneer. Vandaag opnieuw. Merci."

  Lees ook: 

  • Met alleen een nieuwe voorzitter zal cd&v het niet redden

  • Kan stedeling Sammy Mahdi straks plattelandszieltjes winnen voor cd&v?

 7. 19:27 12/5/2022

  Beke keert terug naar de Kamer

  Wouter Beke was sinds 2019 Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Dat hijzelf minister werd, passeerde binnen zijn partij al niet geruisloos. Nadien volgde kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis en na de dood van een kindje in een crèche, kwam zijn positie fors onder druk - wat nog werd aangezwengeld door de slechte peiling van zijn partij van eind vorige week. Cd&v haalde daarin nog amper 8,7 procent.

  Voor hij Vlaams minister werd, was Beke gedurende enkele maanden minister van Werk, Economie en Consumenten in de federale regering-Michel II. Tussen 2010 en 2019 leidde hij zijn partij cd&v als voorzitter, waarna hij werd opgevolgd door Joachim Coens. 

  Beke keert nu terug naar het federale parlement als Kamerlid, waar hij bij de verkiezingen van mei 2019 voor werd verkozen. Ook zal hij zich nu concentreren op de Vlaamse onderzoekscommissie naar de wantoestanden in de kinderopvang.

  BELGA
 8. 19:11 12/5/2022

  'Politici zijn ook maar mensen'

  Veel van de realisaties "zijn op de achtergrond weggedrukt door het coronavirus", vervolgt Beke. "Het meest fier ben ik op de vaccinatiecampagne die we in goede banen hebben geleid en die Vlaanderen op de wereldkaart heeft gezet."

  "Maar het overlijden van een baby in Mariakerke heeft mij zeer zwaar aangegrepen. Mijn familie en vrienden hebben kunnen ondervinden hoe zwaar dit op mij heeft gewogen. Er zijn veel dingen geschreven die mij geraakt hebben. Beste journalisten, ook politici zijn maar mensen."

  "In de overtuiging dat dit beter is, en dat onze partij beter verdient", heeft Beke deze namiddag zijn ontslag ingediend bij zijn partijvoorzitter Joachim Coens. "Ik doe dit ook om de nieuwe voorzitter zuurstof te geven. Ik steun kandidaat Sammy (Mahdi, red.) voluit."

  "Ik ben geen kille machtspoliticus. Mijn integriteit als politicus, mens, echtgenoot en vader, militant is voor mij belangrijker, dan al de rest. Belangrijker dan dat wat in de media over mij is geschreven de voorbije 2,5 jaar. Mijn vrouw, gezin familie en medewerkers,  hebben mij rechtgehouden."

 9. 19:04 12/5/2022

  Wouter Beke stapt op

  "Wanneer je minister wordt, doe je dat om een programma te realiseren en dingen in beweging te zetten, voor de eeuwigheid. Maar tegelijkertijd met het besef dat elke dag de laatste kan zijn. Vandaag is dit mijn laatste dag als minister van Welzijn en Volksgezondheid", kondigt Wouter Beke aan op de persconferentie op zijn kabinet.

  Volgens Beke heeft hij de voorbije jaren in de Vlaamse regering wel degelijk belangrijke verwezenlijkingen bereikt "die nauwelijks de kranten haalden".  

  "Er is voor meer dan het dubbele dan wat we in het cd&v-verkiezingsprogramma beloofden, gerealiseerd", overloopt Beke zijn parcours op het departement Welzijn van de afgelopen jaren. "Wie kan zeggen dat ze twee keer meer realiseren dan ze aan de kiezer hebben beloofd?"

 10. 18:51 12/5/2022

  'Wouter Beke geeft zijn ontslag'

  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zal zodadelijk zijn ontslag aankondigden op een persconferentie. Dat vernam persbureau Belga binnen partijbronnen.

  Het vertrek van Beke moet de eenheid binnen cd&v herstellen. “De anonieme lekken in de pers moeten stoppen”, zo verneemt onze redactie.

 11. 18:50 12/5/2022

  Vanochtend al forse interne kritiek op Beke

  Volgens bronnen binnen cd&v had Beke het vanmorgen al bijzonder moeilijk met de commentaar van zijn partijgenote Liesbeth Van der Auwera, provinciegenote en burgemeester van Bree, op Radio 1.

  “Ik ken Wouter al zolang ik in de politiek zit", zei ze in 'De ochtend'. "Hij is heel intelligent. Alleen heeft hij niet het talent om empathisch met mensen om te gaan. Ik denk dat hij op een ander departement heel anders uit de verf gekomen was. Het departement welzijn is naar onze partij gekomen, en Beke heeft dat moeten doen, maar ik denk niet dat het op zijn lijf geschreven is."

 12. 18:48 12/5/2022

  'Persoonlijke beslissing'

  Volgens partijbronnen gaat het om “een zeer persoonlijke beslissing” van Beke. Die ligt al geruime tijd onder vuur vanwege de wantoestanden in de crèches, de besparingen op de kinderbijslag en zijn moeilijke parcours binnen de Vlaamse regering. De primeur van de aankondiging wordt weliswaar aan Beke zelf gegund.

  Toen partijvoorzitter Joachim Coens afgelopen weekend zijn vertrek aankondigde, weerklonk de vraag binnen de partij om meteen ook Beke opzij te schuiven. Felix Coens, zoon van, schreef een open brief waarin hij uithaalde naar “kopstukken die al meer dan 10 jaar de hoogste postjes bekleden, maar weigeren in eigen boezem te kijken”.

 13. 18:47 12/5/2022

  Vooraf

  De cd&v-top zat sinds vanmiddag samen op het hoofdkwartier van de partij in de Wetstraat. Officieel om de partijraad van vanavond om 19.30 uur voor te bereiden, maar al gauw werd duidelijk dat er ook een zware knoop door te hakken viel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234