Donderdag 20/02/2020

Vlaams letterenbeleidPol Hoste CVP-cultuurminister stooft Vlaamse Letteren nog gauw een peer

Pol Hoste is niet te spreken over de werking van het autonome Vlaams Fonds voor de Letteren. Het Fondsbestuur moet zich beraden over een strategie, in plaats van zich door cultuurminister Martens en zijn kabinet te laten dicteren hoe de persoonlijke invulling van dagelijks bestuur, directeur, secretariaat, raad van deskundigen en bijzondere adviescommissies dient te gebeuren. Het Fondsbestuur moet voorstellen doen aan de minister. Niet omgekeerd.

Jarenlang heeft de CVP het letterenbeleid vertaald in vage beloften. Maar nu er, op initiatief van Kathy Lindekens (SP), een onafhankelijk Vlaams Fonds voor de Letteren is tot stand gekomen en de literaire sector over een juridisch kader beschikt om dit beleid zelf te gaan voeren, probeert de CVP de zaak zoveel mogelijk politiek in te kapselen.

De tijd dringt. De CVP-minister van Cultuur is aan zijn laatste werkdagen bezig. Dus moeten er voor de partij nog vlug enkele strategische plaatsen worden ingenomen binnen het autonome Vlaams Fonds voor de Letteren. Politieke cultuur zo oud als de straat.

Opvallend vooral, omdat het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de tekst van het decreet waarin de oprichting ervan is vervat, uitdrukkelijk een nieuwe politieke cultuur voorstaat, waarbij deskundigheid primeert op politieke bindingen.

Nu weet iedereen wel dat het VFL-fondsbestuur door diezelfde CVP-cultuurminister is samengesteld, o.m. op advies van de voorzitter van de vroegere Commissie Letteren, Hendrik Van Gorp (KU Leuven). Maar goed, daarbij werd toch gelet op het evenwicht tussen de traditionele politieke families.

Dus nu het VFL-fondsbestuur is samengesteld zou je mogen verwachten dat het aan zijn autonome werking begint op basis van deskundigheid. Je zou mogen verwachten dat een verzameling academici zich niet laat voorschrijven wat hen te doen staat. Ook niet door een minister vlak voor hij aftreedt. Je zou mogen verwachten dat dit fondsbestuur met het decreet in de hand de rechtstreekse politieke inmenging van Luc Martens afhoudt, de deur wijst.

Het is toch niet denkbaar dat dit bestuur in het nieuwe Vlaams Fonds voor de Letteren is gaan zetelen om de oude politieke cultuur voort te zetten. Het kan toch niet dat deze geleerde en geprezen geesten niet inzien dat ze zichzelf het argument van politieke onafhankelijkheid ontnemen door met kabinetsmedewerkers te vergaderen terwijl niets dat noodzakelijk maakt. En dan maar hun beklag doen over de bemoeizucht van de politiek!

Of moet ik proberen te begrijpen dat zij wel bereid zijn gevonden om eindelijk in Vlaanderen een letterenbeleid op poten te zetten, maar er even weinig van wensen terecht te brengen als de vroegere Commissie Letteren waarover zijzelf destijds herhaaldelijk hebben aangeklaagd dat er allerlei misstanden heersten. En bijgevolg dus maar naar aloude traditie het initiatief aan de minister overlaten?

Wat er hoogdringend dient te gebeuren is dat het fondsbestuur vandaag tijd wint en zich over de strategie van de CVP-cultuurminister beraadt in plaats van zich door de minister en zijn kabinet te laten dicteren hoe de personele invulling van dagelijks bestuur, directeurschap, secretariaat, raad van deskundigen en bijzondere adviescommissies dient te gebeuren. Het fondsbestuur doet eventueel voorstellen aan de minister. Niet omgekeerd.

Het fondsbestuur dient dringend zichzelf op te vatten als een politiek onafhankelijke vergadering die zelfstandig de literaire sector bestuurt. Het decreet biedt het fondsbestuur hiertoe voldoende mogelijkheden.

Wat het fondsbestuur te doen staat is dat de leden elkaars telefoonnummers uitwisselen (ik weet het, u zal mij niet willen geloven), dat ze hun statuten en hun intern reglement bespreken en een eerste beleidsnota opstellen.

Wat er nu dreigt te gebeuren is dat de te begeven posten zo snel mogelijk onder directe politieke druk met namen worden ingevuld onder het motto: we moeten klaar zijn voor 1 januari 2000. Waarmee? Met nieuwe vormen van goed bestuur? Met geloofwaardigheid binnen de literaire sector? Of toch maar weer met politieke belangenbehartiging? Pol Hoste is schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234