Zaterdag 07/12/2019

Vlaams klimaatbudget in 2006 verhoogd tot 83 miljoen euro

Op Dikketruiendag trok de Vlaamse regering een blik aan goede voornemens open. Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) investeert 83 miljoen in het Vlaams Klimaatplan in 2006, 14 miljoen meer dan het oorspronkelijke budget. Volgens Peeters zitten de Vlaamse klimaatinspanningen "volledig op schema". "De verhoging van het vastgelegde budget in 2006 is in belangrijke mate het gevolg van meer steun voor energiebesparende investeringen dan voorzien." In totaal bedraagt het budget voor het plan 700 miljoen euro. In het programma voor 2007 zijn werkgroepen voorzien omtrent thema's als gebouwen, energie, industrie en landbouw.

De tweede verjaardag van het Kyotoprotocol leidde tot de opmaak voor een balans van alle klimaatinspanningen in Vlaanderen. Peeters maakt zich sterk dat het reductiepotentieel van de 87 projecten in het Vlaamse Klimaatplan geheel volgens de vooropgestelde planning verloopt.

Nieuwe projecten komen er voor de groene telematica en de variabele snelheidsaanduiding. "Die zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten", zegt Peeters. Verder is er nog het CO2-toncontract, waarmee elke Vlaming kan bijhouden hoeveel uitstoot van CO2 hij zelf kan verminderen en hoeveel geld hij daardoor bespaart op zijn energiefactuur.

Bij de Vlaamse overheid start binnenkort een energiebeheerder die de energiebesparende investeringen in goede banen leidt. Al die inspanningen moeten zichzelf in zeven jaar terugbetalen, zoals hogerendementsketels, glasfolies of spaarlampen. In de nieuwe samen-werkingsovereenkomsten met de lokale besturen legt de Vlaamse overheid ten slotte de nadruk op allerlei CO2-reductiebesparende maatregelen. (TP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234