Donderdag 23/01/2020

Vlaams front wordt onverwijld gesplitst

Nakende vertrouwensbreuk tussen CD&V en Vlaamse coalitiepartners

Brussel

Eigen berichtgeving

Er dreigt een vertrouwensbreuk in de Vlaamse regering. Tussen het Vlaams kartel CD&V/N-VA en de paarse meerderheidspartijen kwam het gisteren in het federale parlement tot een fikse botsing over Brussel-Halle-Vilvoorde. Minister van Institutionele Hervormingen Johan Vande Lanotte (SP.A) kondigde daar aan dat de werkgroep B-H-V pas tegen eind februari een eerste overlegronde zal afronden.

Die datum is voor elke N-VA'er en ook menige CD&V'er niet "onverwijld", zoals het in het Vlaams regeerakkoord staat. Ook pikken de kartelpartners het niet dat de behandeling van de wetsvoorstellen in het parlement ondertussen is stilgelegd. De Franstaligen wilden na het verslag van Vande Lanotte de activiteiten helemaal opschorten. Een tussenoplossing van Willy Cortois (VLD), die voorstelde om de voorliggende wetsvoorstellen in de tussentijd "samen te vatten", werd goedgekeurd door de paarse meerderheid.

CD&V en kartelpartner N-VA togen daarop in crisisberaad en spreken nu van "een inbreuk op het Vlaams regeerakkoord". Beide partijen beslisten prompt om geen vertegenwoordiger naar de werkgroep van de regering-Verhofstadt te sturen. Ze vragen minister-president Yves Leterme (CD&V) om de partijvoorzitters van de Vlaamse meerderheid samen te roepen om het Vlaams regeerakkoord te herbevestigen.

SP.A-voorzitter Steve Stevaert vindt alvast niet dat dat regeerakkoord geschonden is. "Er staat 'onverwijld', en Johan Vande Lanotte zal er ook onverwijld werk van maken", zegt hij. "Ik zit op dezelfde golflengte als Jean-Luc Dehaene." De ex-premier sprak zich dit weekend uit voor een onderhandeling buiten het oog van de camera's, en met een minder strakke deadline.

Maar voor Yves Leterme is er wel degelijk een probleem. "De federale regering is vijf à zes maanden niet in staat geweest om tot een standpunt te komen", zegt hij aan De Morgen. "Ik heb als voorzitter van de Vlaamse regering altijd ruimte gelaten, maar ik stel nu vast dat ze geen eensgezind standpunt hebben. Ik blijf bij wat ik eerder al gezegd heb: onze deelname aan de interministeriële conferentie, waaruit de werkgroep is voortgekomen, mocht niet worden aangegrepen om de behandeling in het parlement te vertragen of stil te leggen." Hij beraadt zich naar eigen zeggen vandaag over de toestand.

(LVI / FR / BE / ToC)

Algemeen, pagina 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234