Donderdag 08/06/2023

Vlaams Fonds voor de Letteren heeft nieuwe directeur

Het Vlaams Fonds voor de Letteren krijgt een nieuwe directeur. En die is zowaar niet afkomstig uit de letterensector, maar uit de ngo- en muziekbusiness. Vanaf 1 januari 2012 neemt de 50-jarige Koen Van Bockstal het roer over van Carlo van Baelen, die na 12 jaar directeurschap met pensioen gaat.

Van Bockstal was tot november 2010 gedelegeerd bestuurder van Oxfam Wereldwinkels en werkte eerder ook als general manager bij Sony Music Belgium. In 2006 fungeerde hij kortstondig als zakelijk leider bij het Internationaal Filmfestival Vlaanderen. Van Bockstal komt wel al vanaf 1 september in dienst. "Ik wil me eerst gedurende 4 maanden intensief inwerken. Ik heb op een enthousiaste manier te kennen gegeven dat ik deze job wou", benadrukt Van Bockstal. Hij reageerde op de open sollicitatie die het VFL uitschreef. "Boeken zijn eten en drinken voor mij."

Volgens afscheidnemend directeur Carlo van Baelen speelt het mee dat Van Bockstal "commerciële en non-profitmanagementervaringen kon voorleggen: Dit is meer en meer een managementfunctie. De boekensector is uitgegroeid tot een belangrijke culturele industrie in Vlaanderen."

Van Bockstal moet ook het nieuwe meerjarenplan van het VFL uitvoeren. De al lang aangekondigde reorganisatie van het literaire middenveld krijgt hij ongetwijfeld mee op zijn bord. Van Baelen: "Er zijn veel aspecten waar we volop mee bezig zijn, zoals de aandacht voor non-fictie, de digitalisering en de internationale armslag van de Vlaamse literatuur", zegt Van Baelen. "Als ik zie hoe Van Bockstal destijds bij Sony Vlaamse groepen als Ozark Henry en K's Choice op een internationaal niveau tilde, dan biedt dat zeker perspectieven." VFL-voorzitter Jos Gheysels zegt dat Van Bockstal "assertiever" zal kunnen optreden. "Het VFL moet zijn rol als player meer gaan opnemen."

Van Bockstal stapte na een tijd als leerkracht destijds over naar de muziekbusiness. Eerst werkte hij bij Free Record Shop en BMG Ariola, om vervolgens carrière te maken als general manager bij Sony Music Entertainment Belgium en vice president artist & repertoire in een Benelux-functie. "Ik zie diverse parallellen tussen de letterenbranche en de muziekbusiness. De problematiek van de auteursrechten en de naburige rechten én de digitalisering ken ik bijvoorbeeld heel goed."

Hij beseft ten volle dat er bij het Letterenfonds heel wat management komt kijken: "Ook daar heb ik ervaring mee. Vergeet niet dat ik bij ngo Oxfam Wereldwinkel, waar ik drie jaar werkte, 100 personeelsleden en 8.000 vrijwilligers moest aansturen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234