Zondag 25/10/2020

Vlaams feest in Charleroi

Het begint er meer en meer naar uit te zien dat Charleroi de periode van de 'affaires' achter zich zal kunnen laten, en er net zoals Antwerpen met de Visa-affaire met een kleine kater en een paar gebroken kleinere politieke carrières van af zal geraken. De gewezen PS-schepenen Despiegeleer ('Despi') en Lucien Cariat betalen de potten van het gelag. Ondertussen gaat het gerecht nog even door met de jacht op andere kleine of middelgrote garnalen. Maar zelfs bij mijn lokale collega's in de journalistiek gelooft niemand meer dat door het gerecht nog iets fundamenteels zal worden ingebracht tegen Jean-Claude Van Cauwenberghe ('Van Cau'), gewezen burgemeester en gewezen Waals minister-president. En politieke onzorgvuldigheid is geen misdrijf.

Dertig inspecteurs van de gerechtelijke politie zijn nu al drie jaar met Van Cauwenberghe bezig, en er is nog altijd geen zaak. De bevolking van Charleroi begint daar het hare van te denken. Of de MR van lokale held Olivier Chastel en van zijn voorzitter Didier Reynders met de 'affaires' nog zal scoren bij de gewestverkiezingen van volgend jaar kan enkel dan blijken, maar de MR mag eens achterop beginnen te kijken. Het imago van de grootste stad van Wallonië is vermoedelijk nog voor jaren beschadigd. Misschien draaide alles alleen om onzorgvuldig bestuur (en enkele overtredingen) bij de PS en veel platvloers electoralisme bij de plaatselijke en de nationale MR. De MR zou volgend jaar in de hele provincie Henegouwen wel eens de terugslag kunnen voelen van haar herhaalde directe aanvallen tegen de Parti Socialiste.

Jean-Claude Van Cauwenberghe liet van zijn kant weten dat hij bij de gewestverkiezingen van volgend jaar geen kandidaat meer zal zijn. Van Cau is inmiddels 65, en hij wil vrede. Hij stemt in met de kandidatuur van federaal minister Paul Magnette als lijsttrekker voor de gewestverkiezingen, en in ruil daarvoor wil hij 'iets' voor zijn zoon Philippe.

Magnette werd door PS-voorzitter Elio Di Rupo uit het niets gehaald (nu ja, eerder uit de ULB, en Magnette was al jaren een trouw maar anoniem lid van de PS-federatie van Charleroi), en zijn gezag lijkt nu door het PS-kader te worden aanvaard. Of de PS-kiezers hem zullen volgen moet ook volgend jaar blijken, want Magnette nam nooit eerder aan verkiezingen deel. Maar als bijvoorbeeld de clan-Van Cau gepaaid kan worden met een schepenambt voor Philippe Van Cauwenberghe, dan worden daar de rangen gesloten.

In het vandaag voorliggende scenario, zo vertellen de collega's mij, zou een schepen - met name Massin - door de PS worden overgeheveld naar het niveau van het Waals Gewest. Massin zegt niet neen, maar zou graag gewestminister worden. De onderhandelingen zijn nog aan de gang, en mijn collega's in het Pershuis van Charleroi kunnen op deze wijze nog een tijdje doorgaan. "Il se passe toujours quelque chose à Charleroi", grinniken ze.

Nu doet men Charleroi onrecht aan door de stad te herleiden tot die van de 'affaires', of tot de hoofdstad van de criminaliteit. Vooral dat laatste is niet nieuw. Ik vond in mijn documentatie een artikel terug uit de Journal de Charleroi uit 1911. De krant maakt zich zorgen over het voornaamste probleem van Charleroi, en dat was toen al de stijging van de criminaliteit. De krant heeft er ook een verklaring voor, en wijst met een beschuldigende vinger naar de migranten uit Vlaanderen. "De meeste misdrijven in onze industriële gemeenten worden gepleegd door individu's die een Vlaamse naam dragen", zo wisten de voorgangers van mijn collega's uit het Pershuis.

Later droegen die individu's namen met een Italiaanse klank, en nog later namen die verwijzen naar Noord-Afrika, Turkije, en - meer en meer - Oost-Europa. En laten we niet vergeten dat toch ook namen met een Waalse klank gedurende die hele periode evenredig vertegenwoordigd waren.

Ik bedoel met dit alles alleen maar dat in het Charleroi van vandaag de onveiligheid niet groter is dan vroeger, en dat de inwoners zich niet alleen om dat thema bekommeren, zo min als om de affaires. Er is de sluiting van Carsite, de laatste hoogoven van de stad die nog in werking was, die een vijfhonderdtal metallo's voor weken, zo niet voor maanden of voor altijd, werkloos maakt. Maar zowel de collega's als de baas van het 'Maison des 8 heures' (het achturenhuis; elk bezoek aan Charleroi begint of eindigt met een bezoek aan deze tempel van het socialisme) vertellen mij dat stad en streek al zo lang met massale afdankingen, sluitingen of vormen van werkloosheid te maken hebben "dat dit er nog bij kan". De baas van het Maison des 8 heures ziet zelfs bij zijn klanten een begin van terugkeer naar de feestcultuur van vroeger, al heeft hij daar niet meteen een verklaring voor.

Charleroi weer aan de feest dus? Dit is inderdaad een stad met onverwachte aspecten, want in het plaatselijke Palais des Beaux Arts wordt niet alleen de Opéra de Wallonie verwacht (met Rossini's Barbier van Sevilla), maar blijkt ook de 'Focus flamand' op komst te zijn. Dat is een jaarlijks terugkerende Vlaamse week, gewijd aan film, theater en dans uit Vlaanderen. Op het filmprogramma staan onder meer De Zaak Alzheimer, Ben X, Any Way the Wind Blows (van Tom Barman) en Vidange Perdue (met onder meer Nand Buyl), vanaf 2 december in cinema Le Parc. Het Toneelhuis speelt in de Zaal van de Manège zijn Mefisto for Ever.

En zo krijgen de inwoners van Charleroi op een kleine week tijd in het echt of op het scherm Dirk Roofthooft, Gilda De Bal, Josse De Pauw, Marijke Pinoy, Jan Decleir en nog een hele reeks andere van onze beste theater- en filmmakers te zien.

Ook dat is dus Charleroi. Wanneer komt er een Waalse week in Antwerpen, of in Gent?

Men doet Charleroi onrecht aan door de stad te herleiden tot die van de 'affaires', of tot de hoofdstad van de criminaliteit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234