Vrijdag 18/10/2019

Vlaams-Brabants protest tegen tweetalige folder bisdom

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant protesteert tegen de tweetalige campagne die het aartsbisdom Mechelen-Brussel recent startte naar aanleiding van haar 450-jarig bestaan. Met de campagne worden in Vlaams-Brabantse kerken tweetalige banieren en gebedskaarten verspreid.

Officiële taal
De brief is gelijkaardig aan deze die de provincie stuurt naar handelaars die anderstalige publiciteit voeren. In de brief wijst gedeputeerde Tom Troch (sp.a), bevoegd voor het Vlaams karakter, op het feit dat de officiële taal in de provincie het Nederlands is. Hij verwijst naar de vele initiatieven om het Nederlandstalig karakter te onderstrepen. "We zijn ervan overtuigd dat u de noodzaak inziet om deze ongelukkige situatie in de toekomst te vermijden", aldus Troch in de brief.

Scheiding kerk en staat
Bij de start van de zitting verklaarde de raad een VB-motie onontvankelijk, onder meer omdat het hier gaat om een private instelling. Jan Laeremans (VB) repliceerde dat het een zaak is die iedereen aanbelangt. Michel Dandoy (UF) zei dat de motie een schending impliceerde van de scheiding tussen kerk en staat en het gebruik van de taal vrij is. Dandoy citeerde ook woordvoerder Hans Geybels van het aartsbisdom dat de campagne een weerspiegeling is van de tweetalige realiteit van het aartsbisdom.

Pastoors
Eerder protesteerden ook al 54 federatiepastoors van Vlaams-Brabant in een brief tegen de tweetalige campagne. Ook partijen als Vlaams Belang en N-VA, individuele politici als burgemeester Willy De Waele (Open Vld) van Lennik en organisaties zoals het Taal Aktie Komitee deden dit. Al hun pleidooien bij het aartsbisdom om de campagne ééntalig te maken leverden tot dusver niets op. (belga/sam)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234