Zaterdag 04/12/2021

Vlaams Blokker verdedigt als advocaat asielzoekers

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Een lid van een partij die een immigratiestop wil en de asielprocedure graag verstrengd zou zien, die tegelijkertijd als advocaat asielzoekers van wie de aanvraag geweigerd werd stevig verdedigt: Truienaar Ruwald Goessens, stagiair-advocaat aan de Hasseltse balie en lijsttrekker voor het Vlaams Blok voor de komende provincieraadsverkiezingen, ziet er zelf geen graten in. Maar voor de Limburgse Jongsocialisten was dit reden genoeg om een boze brief te schrijven naar de stafhouder van de Hasseltse balie.

En er is meer. Uitgerekend gisteren ontdekten de Jongsocialisten dat dezelfde Goessens ook zijn huis in de Roosbeekstraat in Sint-Truiden verhuurt aan asielzoekers.

"Weinig consequent", stelt JS-voorzitter Dirk Selis. "Langs de ene kant asielzoekers buiten willen en ze langs de andere verdedigen en onderdak verschaffen. We willen de stafhouder dan ook vragen om toch even stil te staan bij deze situatie. Iemand die er dergelijke standpunten over de asielwetgeving op nahoudt en die ook geregeld publiceert, kan asielzoekers onmogelijk oprecht verdedigen. We stellen ons ook de vraag of deze praktijken passen binnen de deontologie van de Hasseltse balie."

Ruwald Goessens viel gisteren uit de lucht. "Ik zie niet in wat het probleem is. Via het pro-Deobureau heb ik een paar dossiers gekregen van asielzoekers die in beroep wilden gaan tegen de negatieve beslissing. Nadien werd ik zelfs enkele keren persoonlijk benaderd door mensen uit het opvangcentrum van Sint-Truiden die mij vroegen hen te verdedigen. Ik behandel elke zaak naar eer en geweten en probeer echt niet om de zaak in het nadeel van mijn cliënt te laten uitdraaien."

Morele bezwaren tegen het pleiten van een dergelijke zaak zijn hem naar eigen zeggen helemaal vreemd. Goessens: "Die mensen maken gebruik van de bestaande wettelijke procedure. Dus zie ik niet in waarom ik hen niet zou helpen. Uiteraard ben ik geen voorstander van de procedure zoals die nu bestaat, maar ze is er nu eenmaal."

Over de verhuurkwestie verduidelijkt Goessens dat het gaat om een tweewoonst die verhuurd is aan een vrouw. Die vroeg hem of in het ene deel mensen mochten wonen die nergens anders een onderkomen vonden. Het ging om asielzoekers die wachtten op een uitspraak. Goessens ging akkoord.

"Ze zijn na vijf maanden vertrokken, hebben niet betaald en heel wat schade aangericht. Dat ik het uit winstbejag deed, is dus pure zever. Hetzelfde met het pleiten. Er zijn andere zaken genoeg waar ik meer mee kan verdienen dan beroepsprocedures in asielzaken." Waarom hij het dan wel deed? Goessens: "Waarom niet? Ik doe toch niets verkeerds?"

Ook stafhouder Piet Carlier van de Hasseltse balie ziet niet meteen een probleem. "We kunnen strikt genomen geen enkel bezwaar hebben zolang een confrater het privé-leven, in dit geval het lidmaatschap van het Vlaams Blok, strikt gescheiden houdt van zijn mandaat. Zolang er geen klachten binnenkomen, is er geen reden tot maatregelen."

Limburgse Jongsocialisten sturen boze brief naar stafhouder Hasseltse balie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234