Zaterdag 26/09/2020

Vlaams Blok wil ngo's die abortus promoten hun geld afnemen

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Vlaams Blok-kamerlid Guido Tastenhoye heeft zopas een voorstel tot resolutie ingediend om elke subsidiëring aan niet-gouvernementele organisaties (ngo's) belast met ontwikkelingssamenwerking stop te zetten als die in het buitenland abortus of euthanasie helpen mogelijk maken of propageren. Het voorstel werd door de voltallige Vlaams Blok-fractie goedgekeurd en mee ondertekend door Alexandra Colen. "Het gaat om ngo's die in Afrika projecten op het getouw zetten om aan gezinsplanning te doen", zegt Tastenhoye aan De Morgen, "en die onder meer abortus propageren als een middel tot gezinsplanning. Er zijn ook ngo's die abortussen uitvoeren bij seropositieve zwangere vrouwen, met de bedoeling te verhinderen dat er met hiv besmette kinderen geboren worden." Volgens Tastenhoye is dat "een brug te ver, want er zijn al seropositieve kinderen bekend die op miraculeuze wijze overleven en het is niet uitgesloten dat er binnen een paar jaar medicijnen bestaan om aids te genezen." Tastenhoye wil niet zeggen welke ngo's hij viseert, maar na aandringen geeft hij toe dat "men mij zegt dat Artsen Zonder Grenzen mogelijk bij deze praktijken betrokken is. Ik verdenk ze ervan, maar ik heb nog geen bewijzen. Die zal ik binnenkort wel hebben, want ik zal daarover een parlementaire vraag stellen aan staatssecretaris Boutmans."

"Wij doen geen hiv-tests op zwangere vrouwen", zegt Francine Matthys, directeur van het medisch departement van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Brussel. "Het heeft geen enkele zin, want we beschikken niet over medicatie om het virus af te remmen. Het enige land waar we tests uitvoeren, is Zuid-Afrika omdat we daar de virusremmer AZT kunnen gebruiken. Dat we op systematische wijze abortus zouden propageren of aanmoedigen is onjuist. In Afrika komen zwangere vrouwen meestal niet naar het ziekenhuis. En als ze komen, is het vaak te laat om een abortus uit te voeren. Daarmee is niet gezegd dat er geen AZG-artsen zijn die wel abortus uitvoeren om medische motieven. Onze politiek is duidelijk. Wij respecteren de wetten van het betreffende land, en de persoonlijke ethiek van de artsen. Bij AZG zijn er artsen die tegen abortus zijn. Wij laten hen daarin vrij. En er zullen ongetwijfeld artsen zijn die om medische overwegingen uitzonderlijk een abortus toepassen." Over het voorstel van Tastenhoye wil Matthys enkel gezegd hebben dat "wij ons in België niet moeten bemoeien met de regels, normen en wetten die in andere landen gehanteerd worden."

Tastenhoye hoopt voor zijn voorstel steun te vinden bij de CVP. "Het zou ondenkbaar zijn dat ze dit niet steunen." Maar echt grote hoop dat de resolutie aanvaard zal worden, heeft hij niet. "Maar als we geen voorstellen meer indienen omdat we op voorhand weten dat ze niet aanvaard worden, kunnen we beter helemaal geen voorstellen meer indienen. Dit voorstel heeft een signaalfunctie. Het moet gezien worden in het kader van de revival van de conservatieve waarden die bij de bevolking leeft, maar spijtig genoeg niet bij de top van de politieke partijen."

'Dit voorstel moet gezien worden in het kader van de revival van de conservatieve waarden bij de bevolking'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234