Woensdag 27/05/2020

Vlaams Blok spreekt met dubbele tong over Doel

antwerpen.

eigen berichtgeving

Het nieuwe containerdok in Doel blijft voor spanningen zorgen binnen een aantal politieke fracties. Met name bij het Vlaams Blok, dat enkele dagen geleden nog aankondigde dat een containerdok in Doel onaanvaardbaar was omdat "de Vlaamse regering resoluut voor een economische uitbreiding en niet voor de mensen en de leefbaarheid van de gemeente Doel gekozen had". Ondanks deze forse veroordeling van de regeringsbeslissing zullen de Vlaams Blok-leden in de raad van bestuur van het Autonome Havenbedrijf niet tegen de havenuitbreiding én dus de verdwijning van Doel stemmen. De intern verdeelde partij - de Vlaams Blok-mandatarissen uit het Waasland zijn tegen, die uit Antwerpen zijn voor - zal zich enkel onthouden. Voor het Blok zetelen Philip Dewinter en Jan Penris, beiden gemeenteraadslid in Antwerpen, in de raad van bestuur van het Havenbedrijf.

Die raad van bestuur telt zeventien leden. Tien daarvan zetelen in de Antwerpse gemeenteraad, pro rato van twee per politieke fractie. Verder telt de raad twee van rechtswege aangeduide leden: de Antwerpse burgemeester Leona Detiège (SP), havenschepen Delwaide (VLD) en vijf externen. In de bestuurraad hebben geen Wase politici zitting.

Bij de volgende zitting moet de raad zich buigen over het lastenboek van de havenuitbreiding. Zonder de in de pers aangekondigde tegenstemmen van het Vlaams Blok lijkt het onwaarschijnlijk dat het lastenboek wordt afgeschoten. "In de bestuurraad zijn de meningen verdeeld", weet het Antwerps gemeenteraadslid - en bestuurslid in het havenbedrijf - Erwin Pairon (Agalev). "De twee Agalev-leden stemmen tegen. Wij zijn wel voor het containerdok, maar we zijn niet akkoord met de manier waarop het zal worden aangelegd. Doel moet volgens ons niet verdwijnen. De invulling van de plannen gaan trouwens regelrecht in tegen vroegere afspraken over de omlijning van de haven. Men gaat nu wel degelijk letterlijk over de schreef. We rekenen op neenstemmen van Gustaaf Deckers, de vertegenwoordiger van Linkeroever, en die van Patrick Meire, die in de raad zetelt voor de Vlaamse milieuadministratie. Verder weten we het niet zo goed. De houding van het Blok over het containerdok is dubbelzinnig. De partijleden in het Waasland zijn zonder meer tegen, maar die hebben geen stem in de raad van bestuur. De Antwerpse bestuursraadsleden van Blok-signatuur zijn voor."

"Wij zijn voorstanders van het nieuwe containerdok", geeft Philip Dewinter toe in een gesprek met De Morgen. "Maar we hebben bedenkingen bij de aanpak. Niettemin zullen we, om de consensus binnen de partij te vrijwaren, niet tegenstemmen maar ons onthouden." Eerder vorige week wees het Blok er in een persmededeling op dat de havenuitbreiding en de daaraan gekoppelde bijkomende industriegronden overbodig waren. "Er zijn nog 800 hectaren industriegrond beschikbaar in het havengebied", opperde Frank Wymeersch, een Waaslander die voor het Blok zetelt in het Vlaams parlement. "Toch opteert de regering voor verdere inpalming van landbouwgronden."

Ool binnen de Antwerpse coalitie kan de havenuitbreiding mogelijk voor vuurwerk zorgen. In de coalitie zitten zowel de VLD, de SP, de kartellijst Antwerpen 94 (CVP-VU-onafhankelijken) als Agalev-BSV. Schepen Dewaide (VLD) is absoluut voorstander van het containerdok en de industriegronden, Mieke Vogels (Agalev) is door de partijtucht gehouden zich bij het standpunt van haar partij neer te leggen. Agalev is tegen de plannen zoals die nu voorliggen. "Het zal allemaal niet zo'n vaart lopen", sust Pairon. "De havenuitbreiding maakt immers geen deel uit van het bestuursakkoord van de coalitie. Bovendien zijn er precedenten genoeg van dossiers waar verschillende coalitieleden diametraal tegenover elkaar stonden. Toch heeft de coalitie die allemaal overleefd." Frans Steenhoudt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234