Woensdag 19/01/2022

Update

Vlaams Belang zet Johan Demol uit partij

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het partijbestuur van het Vlaams Belang heeft beslist om de Brusselse parlementsleden Johan Demol en Greet Van Linter uit de partij te zetten. Dat gebeurde nadat beiden een brief hadden gestuurd naar het Brussels parlement dat de Vlaams Belang-fractie niet meer zou bestaan en vervangen zou worden door de "Vlaamse Democraten in Brussel", lichtte fractieleider Dominiek Lootens toe.

Volgens het Vlaams Belang waren de meningsverschillen over de inzet en de toekomst van beide parlementsleden in de partij onoverbrugbaar geworden. "De nieuwe situatie biedt in ieder geval het voordeel van de duidelijkheid en maakt dat Vlaams Belang Brussel zich meer dan ooit met gemotiveerde mensen op zijn politieke werking kan concentreren."

Gewezen commissaris
Johan Demol zetelt sinds 1999 voor het Vlaams Belang in het Brussels en Vlaams parlement. De gewezen Schaarbeekse politiecommissaris gaf de partij in Brussel een boost maar hij slaagde er niet in de meerderheid van de Vlaamse verkozenen te halen, waardoor de Brusselse instellingen geblokkeerd zouden geraken. Vlak na de regionale verkiezingen van 2009 stapte Demol uit het partijbestuur uit ongenoegen met de partijlijn. Hij bleef wel lid van de partij, maar liet er zich nauwelijks nog zien.

Geert Van Linter maakte van 2004 tot 2009 deel uit van het Vlaams parlement. In juni vorig jaar werd ze verkozen in het Brussels parlement.

Welke fractie is de echte?
De diensten van het Brussels parlement onderzoeken nu het reglement van het parlement en eventuele precedenten om het bureau van het Brussels parlement toe te laten zich over de scheuring binnen de Vlaams Belang-fractie uit te spreken.

Parlementsvoorzitster Françoise Dupuis ontving intussen een brief van Vlaams Belang-fractieleider Dominiek Lootens Stael dat Johan Demol en Greet Van Linter geen deel meer uitmaken van de fractie, die nu enkel nog uit Lootens bestaat. Ze kreeg ook een brief van Johan Demol die aankondigde dat de Vlaams Belang-fractie niet meer bestaat maar omgedoopt werd in "Vlaamse Democraten in Brussel" (VDB).

Het is nu aan het parlement om te bepalen wie het statuut van fractie krijgt dat het Vlaams Belang kreeg na de verkiezingen van 2009. Om een fractie te zijn moet een lijst minstens tien procent van de stemmen binnen zijn taalgroep behalen. Dupuis benadrukte woensdag dat er op basis van één lijst geen twee fracties erkend kunnen worden. (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234