Maandag 14/10/2019

Interview

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: "Zelfs centrumlinkse kiezers zijn het met ons eens"

Beeld BELGA

Legt Vlaams Belang met terugkeer van gespierde taal de kiemen van een burgeroorlog? Dat is de centrale vraag van de analyse van Joël De Ceulaer vandaag. Want als je de erkenning van de islam intrekt, de subsidiëring ervan stopzet en het islamonderwijs afschaft, dreigt de confrontatie. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert: "Ik denk dat onze visie al breed gedragen wordt."

Ik dacht dat u afscheid had genomen van de harde lijn.
"Vindt u deze communicatie hard?"

Nogal, ja. Helemaal Filip Dewinter.
"Helemaal Vlaams Belang. Na de aanslagen van 22 maart willen wij de puntjes op de i zetten. Ik wilde deze campagne eind vorig jaar al lanceren, tijdens een conventie in Vilvoorde, maar die werd toen verboden, omdat de burgemeester onze veiligheid niet kon garanderen."

Brengt u zélf de veiligheid niet in gevaar? U zaait de kiemen van een conflict.
"Dat is volledig bij de haren getrokken. Wij doen aan godsdienstkritiek. Als men de paus bekritiseert omdat hij tegen condooms is, voelt geen enkele katholiek zich aangevallen. Maar als men de islam aanvalt, valt men zogezegd alle moslims aan."

Maar u wil de erkenning van de islam intrekken.
"De godsdienstvrijheid stellen wij niet ter discussie. Maar de islam is nu eenmaal de olifant in de kamer waar niemand over spreekt. In feite is het een sekte, want het is een godsdienst die je niet mag verlaten. Het is geen partijstandpunt, maar persoonlijk zou ik het systeem van Kirchensteuer (kerkbelasting) zoals Duitsland dat kent, een goede overgangsmaatregel vinden."

Pardon? Als iedereen zelf mag kiezen naar welke levensbeschouwing een deel van zijn belastinggeld gaat, wordt de islam in één klap de best gefinancierde van het land.
"Dat zegt u. Dat zou ik wel eens becijferd willen zien."

Wilt u nog altijd het cordon sanitaire doorbreken?
"Ja. Ik denk dat onze visie al breed gedragen wordt, dat zelfs centrumlinkse kiezers het ondertussen met ons eens zijn."

Bij gespierde taal horen gespierde voorstellen. Lees de analyse van Joël De Ceulaer: Legt Vlaams Belang zo de kiemen van een burgeroorlog, of loopt het zo'n vaart niet?

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234